Annons

Annons

Ny metod räddade Marlene från stressen!

Det har alltid varit full fart i Marlene Brandts liv. Tills den fruktade ”väggen” en dag plötsligt stod där rakt framför henne...

Dela
(112)

Naturens välgörande kraft gör det lättare för Marlene Brandt att hantera stressen i vardagen.

Naturens välgörande kraft gör det lättare för Marlene Brandt att hantera stressen i vardagen.

 

Marlene Brandt bor i skånska Skurup och jobbar som lärare, ett yrke där stress är ett välbekant inslag i vardagen. Hela sitt vuxna liv har hon pressat sig själv i oförmåga att känna sina egna gränser. Men i våras var det stopp.

Annons

—Jag sov alldeles för lite, hade muskelspänningar och huvudvärk och ont nästan konstant i en hel månad. Det var då jag gick till doktorn. Det var dags att inse att jag inte var Hulken.

Gilla Hemmets på Facebook

Efter läkarbesöket fick Marlene hjälp av en sjukgymnast som sa det förlösande ordet REDO och skickade henne till arbetsterapeut för bedömning.

—Mina problem handlade mycket om hur jag hade svårt att få vardagen att gå ihop, säger hon.

Marlene insåg snabbt att konceptet med vardagsrevidering, eller REDO som den också kallas, passade henne väl:

—Vi fick börja med att titta hur livet varit och göra en tidslinje med stora händelser. Min viktigaste var att jag fick en livshotande cancer för tio år sedan. Jag trodde inte att jag skulle överleva. Sedan dess har jag alltid tänkt att jag ska klara allting och aldrig ge upp. Det blev på något sätt bråttom med hela tillvaron. Och jag ville hjälpa andra. Det är lätt att glömma bort sig själv i det.

Den behandling som Marlene fått har satt saker och ting på plats. Hon har lärt sig känna igen plus och minus i sin vardag, se sina mönster och sätta upp mål för hur hon vill ha det från och med nu.

—Jag är säker på att REDO räddade mig. Jag har blivit medveten om mig själv och mitt sätt att leva och förstår bättre hur jag fungerar, det har varit väldigt bra.

Vad är det viktigaste du har lärt dig?

—Att inte bara köra på, att det jag inte kan göra något åt ska jag inte hänga upp en massa irritation och tid på. Och att jag inte kan göra allt hela tiden under arbetsåret och sedan tro att sommarlovet ska reparera allting.

Och när det gäller att få in ny energi?

—Jag ska se till att komma i säng i tid så att jag får sju timmars sömn. Och ta fem minuter varje dag till meditation, resa genom kroppen och bara stänga av tankarna. Och jag har insett att enkla saker ger mig energi: naturen, stranden, att hinna läsa en bok och att gå och träna. Det hade jag inte tid med innan, typiskt nog.

Att något avgörande har hänt i Marlenes liv har noterats av människor i hennes omgivning.

—En vän sa att jag pratar lugnare, jag är inte så uppe i varv. Jag hoppas att hon har rätt!

Även om grundbehandlingen med ett tiotal gruppträffar nu är avslutad fortsätter kontakten i REDO.

—Vi ska ha flera återkopplingar i höst så att jag inte faller tillbaka i mitt gamla mönster. Och jag skriver dagbok för att ha något konkret att hålla mig till när jag blir tveksam. Det är bara att gå tillbaka och titta hur det har varit – och sen använda sina nya kunskaper!

 

Läs mer: Trött och stressad? Här är 15 tips som gör dig friskare


Läs mer om:

Dela
(112)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…