Annons

Annons

Ny metod mot migrän gör att Carina slipper smärtan

Försöken att lindra migränen höll på att knäcka Carina. Att hon skulle bli hjälpt av en ny metod, med elektriska impulser som först skulle göra allt värre, verkade för bra för att vara sant...

Dela
(32)

ny-metod-mot-migran

 

Läs mer: Några små sticka hjälper Maria att klara migränen 

Sedan 27 års ålder har Carina Sjösten lidit av migrän, de senaste tolv åren har den varit kronisk och anfallen har avlösts av huvudvärk. Familjen har fått vänja sig vid att Carina inte gått att räkna med, även när hon mådde bättre var hon dödstrött och behövde sova efter jobbet.

Annons

—Trots att jag hade 25 % arbetstidsförkortning var jag aldrig nöjd med mig själv och min insats utan försökte kompensera så fort jag orkade, vilket förstås gick ut över familj och vänner, säger Carina, som i dag är 55 år och bor i Skövde.

För att stå ut med migränen blev hon storkonsument av läkemedel.

—Jag har provat allt i tablettväg och alla typer av läkemedel, de hjälpte ett tag men sedan försvann effekten.

Det höga intaget av mediciner gjorde att Carina till sist också fick läkemedelsutlöst migrän.

—Ibland var smärtan så stark att jag tog mer än maxdosen vilket ledde till att jag en gång blev inlagd för avgiftning.

 

Läs mer: 8 frågor & svar om kronisk migrän

 

Carina började komma till vägs ände när hon fick tips om läkaren och smärtexperten Mats Karlsson på Smärtkliniken S:t Olof i Falköping. Han gav henne först botox, som hon testade tre gånger utan någon märkbar effekt. Då fick hon chansen att prova en ny form av TENS-apparat, Cefaly. Med hjälp av elektriska impulser stimulerar Cefaly ansiktets känselnerv, trigeminusnerven, för att på så sätt lindra smärtan.

—Det var svårt i början eftersom jag inte var van, jag hade svårt att slappna av och fick mer ont. Troligtvis var det för att jag var överkänslig för smärta så effekten blev att jag blev tröttare. Jag som redan hade så låg energinivå!

Carina fick lägga upp en plan med delmål. När hon klarat en vecka belönade hon sig själv med en fin tidning och tog sig på så sätt igenom testperioden. Efter tre veckor kom den stora belöningen:

—Från att ha haft två tre svåra anfall i veckan hade jag bara ett lindrigare och kortare. Huvudvärken som tidigare avlöst anfallen var nu näst intill borta!

Det innebar att Carina kunde skära ner sitt läkemedelsintag radikalt. Nu äter hon inte en tiondel jämfört med när det var som värst.

—Jag sätter klockan 40 minuter tidigare på morgonen och kör två omgångar med Cefaly, sedan är jag redo för dagen. Att slippa ha ständigt ont och må dåligt har gjort mig så mycket piggare, gladare och full av energi!

 

Läs mer: Så undviker du migrän

 


Läs mer om:

Dela
(32)Annons


Annons

Laddar nästa sida…