Annons

Annons

Ny metod räddade Ullas syn!

När Ulla Lindquist drabbades av åldersförändringar i gula fläcken blev hon rädd att hon skulle förlora synen. Nu får hon en behandling som har förbättrat hennes syn från 40 till 80 procent! – Jag är så lycklig att det fungerar!

Dela
(12)

Ulla Lindquist

Ulla Lindquist får en spruta var sjunde vecka.

 

Ulla Lindquist, 79 år, minns tydligt när hon upptäckte de första symtomen på åldersförändringar i gula fläcken.

—Det var i januari 2008, jag läste tidningen och tyckte att jag hade fått något i ögat, en mörk fläck som följde med när jag tittade åt olika håll, berättar Ulla.

Annons

Hon bestämde sig för att söka läkare. Vid läkarundersökningen fick Ulla veta att hennes högra öga hade drabbats av åldersförändringar i gula fläcken. En nybildning av blodkärl under näthinnan, som orsakade svullnad och blödning, låg bakom synförändringen.

Gilla Hemmets på Facebook

—Det var en chock och jag undrade om jag skulle bli blind.

Men Ulla fick en remiss till ögonkliniken där hon fick det glädjande beskedet att det fanns behandling mot åldersförändringen, eftersom hon hade den våta varianten av sjukdomen.

Undersökningen visade att Ulla bara hade 40 procents syn på det högra ögat och att den mörka fläcken mitt i synfältet hade blivit svartare. Hon märkte också att färgen gult försvann, alla färger blev lite gråare och mattare och raka linjer såg krokiga eller böjda ut.

—Men eftersom det friska ögat kompenserar för det sjuka märkte jag ändå inte så mycket av det och klarade vardagen bra. Jag kunde läsa och köra bil som vanligt.

Behandlingen som Ulla sattes in på var en bromsmedicin, Lucentis, som hämmar tillväxten av de celler i ögat som gör att gula fläcken svullnar och synen blir nedsatt. När svullnaden går ner förbättras synen, och kan till och med återställas. Läkemedlet ges med en injektion i ögat.

—Jag blev väldigt nervös när jag hörde att jag skulle få läkemedlet injicerat direkt i ögat, säger Ulla.

Men i efterhand kan hon konstatera att behandlingen var både snabb och smärtfri.

—Först fick jag bedövningsdroppar i ögat, sedan var injektionen bara som ett litet tryck. Den kändes faktiskt knappt.

Sedan dess har Ulla fått en injektion en gång i månaden hos ögonspecialisten Björn Steén på Sophiahemmet.

—Nu går det på rutin och jag tänker knappt på det. Jag känner att jag är i trygga händer och har inte haft några biverkningar. Jag kan gå direkt ut på stan efter behandlingen.

Det tog drygt ett år innan Ulla märkte att synen blev bättre, den mörka fläcken blev ljusare och hon åter såg gult bättre. Synen på det drabbade ögat är nu 60–80 procent.

—Jag är så lycklig att det fungerar och tacksam för att den här behandlingen finns. Jag vill leva ett aktivt liv och då betyder synen mycket. Tack vare medicinen kan jag läsa, köra bil, spela golf, arbeta i trädgården och resa som jag tycker om.

När det nya läkemedlet Eylea kom 2012 fick Ulla testa det eftersom det skulle kunna ge ett bättre resultat och vara mer effektivt.

—Jag tycker att min syn har förbättrats mer sedan jag började med Eylea, säger Ulla.

Funktionen är densamma på läkemedlen mot åldersförändringarna i gula fläcken, men effekten sitter i längre vid användning av Eylea och därför blir intervallerna mellan injektionerna längre.

—Tidigare fick jag en spruta var fjärde vecka, nu är det bara var sjunde vecka och målet är att det ska bli var åttonde vecka. Det är förstås en fördel att inte behöva gå på behandling lika ofta.

 

Läs mer: Mats näthinna lossade mitt under promenaden


Läs mer om:

Dela
(12)Annons


Annons

Laddar nästa sida…