Annons

Annons

Ny metod hittar 40 procent fler tumörer

I Malmö har 15 000 kvinnor fått testa en ny metod – 3D-mammografi – som har visat sig upptäcka 43 % fler fall av bröstcancer. – Det här är det största som hänt mammografiscreeningen sedan den infördes, menar röntgenläkaren Kristina Lång.

Dela
(89)

mammografi

Maskinen som används är en röntgenmaskin som utrustats med en 3D-kamera. Här studerar röntgenläkaren Kristina Lång, th, och röntgensjuksköterskan Ulrika Pettersson en av bilderna. På 3D-skiktsbilden syns tydligt en 3 cm stor inringad tumör som man bara kan ana på 2D-mammografibilden.

 

Läs mer: Vi uppmärksammar rosa oktober

 

En av de viktigaste sakerna när det gäller cancer är tidig upptäckt. Med mammografins hjälp hittar läkarna 75–90 procent av bröstcancertumörerna. Men trots att screeningen är så framgångsrik väljer en del kvinnor bort den: det gör helt enkelt för ont när brösten kläms ihop och röntgas. Och för en del med tätare bröst kan mammografibilderna vara svårare att granska vilket gör att man kan missa en del farliga tumörer. Men en lösning kan vara på väg. Bröstcentrum i Malmö har testat en helt ny revolutionerande metod: brösttomosyntes. Metoden är ett slags 3D-mammografi med en kamera som tar skiktbilder av bröstet för att lättare upptäcka dolda tumörer.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

—Varje bild motsvarar ungefär en millimeter av bröstet, så beroende på bröstets storlek kan det bli upp till 70 bilder, berättar Kristina Lång, röntgenläkare och doktorand och en av de forskare som ingått i studiens kärngrupp.

Hittar fler fall

Studien leds av docent Sophia Zackrisson och i kärngruppen finns också överläkare Ingvar Andersson, en av mammografiscreeningens pionjärer som började studera bröstcancerscreening i Malmö redan på 1970-talet. Han såg tidigt möjligheterna med 3D-mammografi och var den som satte igång studien.

15 000 kvinnor har ingått i studien och sista undersökningarna gjordes i februari i år. Forskarna har kommit halvvägs i sina analyser, men redan nu är resultatet tydligt: metoden upptäcker 43 procent fler fall av bröstcancer, jämfört med den traditionella 2D-mammografin.

—Det här är det största som hänt mammografiscreeningen sedan den infördes, menar Kristina. Tack vare 3D-undersökningen har vi hittat 21 fler fall, varav 17 hade börjat sprida sig. Ju tidigare diagnostik, desto bättre är prognosen för kvinnan.

Gör mindre ont

Men det är inte bara fler upptäckter som gör 3D-metoden så revolutionerande. Det gör mycket mindre ont.

—Med 3D nästan halveras trycket, berättar röntgensjuksköterskan Ulrika Pettersson, och det är väldigt viktigt. För en del kvinnor har smärtan varit så stor att de inte kommer tillbaka på en ny undersökning.

Upptäcker mindre tumörer

Finns det då inget som är negativt med den nya metoden?

—Eftersom det är en mycket känsligare metod hittar vi fler cancrar men även fler ofarliga förändringar eftersom man ser mycket mer av allt, menar Kristina Lång.

Sådana ofarliga förändringar kan t ex vara stråliga ärr och innebär att kvinnorna kallas tillbaka för en ny undersökning. Och att bli återkallad innebär en stor oro.

—Den ökade oron är något som vi kan se har varit negativt, men ju mer vi använder den nya metoden, desto mer erfarenhet får röntgenläkarna för att kunna särskilja på farliga och ofarliga förändringar. Och framöver har man ju dessutom bilder att jämföra med och kan då också lättare utesluta det som är ofarligt.

Forskarna vet inte heller vilken skillnad det på sikt innebär att tumörerna upptäcks tidigare. De tumörer man upptäcker är något mindre i storlek och mindre aggressiva.

—Men vi vet ju inte om de skulle upptäckas i ett senare skede vid vanlig mammografi och om det minskar antalet dödsfall i bröstcancer, menar Kristina Lång, så därför ska vi även titta närmare på vilken sorts cancrar vi upptäcker.

Även i Italien och vårt grannland Norge pågår stora studier med brösttomosyntesen. Och överallt är resultaten desamma, 3D-metoden upptäcker 30–40 procent fler tumörer.

—Det kommer säkert att dröja innan vi har en 3D-mammografiscreening, men om 10 år är det helt möjligt att det ser annorlunda ut. Många av dagens nya mammografiapparater går att använda till 3D-mammografi, förklarar Kristina Lång.

 

Fördelar med 3D:

* Bättre upptäckt av dolda tumörer.

* Halverat tryck på brösten, jämfört med traditionell mammografi.

* Lägre strålningsdos eftersom man bara behöver ta en bild per bröst, jämfört med två vid traditionell mammografi.

* Det går snabbt, 26 sekunder per bröst.

 

Nackdelar:

* Falskt alarm – 3,8 % av de tumörer som 3D-metoden upptäcker är godartade förändringar i brösten, vid mammografin är siffran 2,6 %.

* Dyrare undersökning – en 3D-kamera är en kostsam investering och läkaren behöver avsätta mer tid för att gå igenom bilderna.

* Längre väntetid på resultatet, att t ex gå igenom 70 skiktbilder tar ungefär dubbelt så lång tid som att granska två röntgenbilder.

 

Läs mer: 10 behåar som lyfter och stöttar


Läs mer om:

Dela
(89)Annons


Annons

Laddar nästa sida…