Annons

Annons

Ny forskning: Runda rumpor och ben är bra för din hälsa

Ny forskning visar att lite extra fett kring höfter och ben är bra för hälsan på flera sätt!

Dela
(129)

Att vara kurvig eller ha ett BMI som indikerar viss övervikt behöver inte alls vara så dåligt för hälsan som vissa tror. Det visar en ny tysk studie från Universitetssjukhuset i Tubingen.

Studien visar att personer – och i huvudsak kvinnor – som har mer fett kring höfter och ben faktiskt kan ha stor nytta av just sitt fett. Där fungerar det som ”en säker lagringsplats” för fettet, vilket gör att det hindras från att nå blodet och organen där det kan göra skada, förklarar forskaren doktor Norbert Stefan.

Annons

Man har alltså kunnat påvisa att kvinnor som är rundare kring höfter och ben löper en betydligt lägre risk att få hjärtattack, stroke eller diabetes typ 2, än de som har mycket fett kring buken. Samtidigt såg forskarna att en av de faktorer som korrelerade bäst med förekomsten av metabola sjukdomar hos smala personer, var just en låg andel fett kring höfter och ben.

Och lärdomarna gäller för de flesta människor, menar doktor Norbert Stefan.

Mätverktyg får kritik

”Det är bättre för normalviktiga människor att vara päronformade, snarare än äppelformade, så att de bär sin vikt på den undre halvan av kroppen snarare än runt mitten”, säger han.

Studien har genomförts genom att observera 981 personer som löper risk att utveckla diabetes typ 2 eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Alltmer forskning visar att det gamla mätverktyget, BMI, som ska visa om någon är under- eller överviktig, har många brister.

Källa: Cell Metabolism, Women’s Health, Science Daily

Artikeln publicerades först på MåBra och är skriven av Joel Linde 

Läs också:

3 fördelar med att vara lite rund om rumpan


Läs mer om:

Dela
(129)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…