Annons

Annons

Ny forskning: Obalans i tarmfloran kan leda till diabetes typ 2

Det vi äter har stor betydelse för risken att drabbas av diabetes typ 2. Inte bara ökar fel mat risken för fetma, ny forskning visar dessutom att en obalans i tarmfloran kan leda till insulinresistens – och därmed ökar risken för sjukdomen.

Dela
(29)

Det är europeiska och kinesiska forskare som tillsammans har undersökt kopplingen mellan obalans i tarmfloran och risken för diabetes typ 2, i ett projekt som stöttats av EU-medel.

– Våra undersökningar visar att förutom övervikt och brist på daglig motion, är specifika obalanser i sammansättningen och i effekten av tarmens bakterier starkt bidragande i utvecklingen av insulinresistens. Det är ett förstadie till sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar som växer med epidemisk hastighet i de flesta delar av världen, säger Oluf Borbye Pedersen, professor och forskningsledare vid Köpenhamns universitet i en artikel som publicerats på universitetets hemsida.

Orsakas diabetes av bakterier?

Den danska undersökningen omfattar 277 friska personer och 75 patienter med diabetes typ 2, och har publicerats i den naturvetenskapliga tidskriften Nature.

Annons

Bild: IBL Bildbyrå

Forskarna genomförde en rad analyser, bland annat av insulinets effekt och förekomsten av flera kemiska ämnen i blodet. Dessutom använde forskarna avancerad DNA-teknik för att undersöka hundratals olika bakterier i deltagarnas tarmsystem.

Sedan tidigare har forskarna vetat om att människor med insulinresistens har förhöjda halter av en viss typ av aminosyror, BCAA, i blodet. Det har i sin tur att göra med tarmbakteriernas sammansättning och funktion.

– Den intressanta frågeställningen i våra resultat är om typ 2-diabetes i själva verket är en kronisk infektionssjukdom som orsakas av bakterier i tarmen? Det kommer att bli ett viktigt tillskott till den nuvarande synen på sjukdom, säger Pedersen till Diabetes Wellness Sverige.

Viktigt med rätt bränsle för kroppen

För att vi ska ha rätt bakterier i tarmen, är det viktigt att vi ger kroppen rätt bränsle. Enligt forskarna leder en brist på grönsaker och en överdriven konsumtion av kött till att tarmbakterierna påverkas i fel riktning.

Bild: IBL Bildbyrå

För mycket animaliska fetter leder till obalans i tarmfloran, medan grönsaker har motsatt effekt och till och med kan förebygga sjukdomar.

Forskarna menar därför att en viktig orsak till att sjukdomar som diabetes typ 2 har ökat lavinartat är att vi människor ger kroppen fel bränsle.

Det ska du tänka på vid måltiderna

Liknande forskning kring tarmflorans bakterier och diabetes typ 2 pågår också vid Göteborgs universitet.

– I vår pågående studie undersöker vi hur tarmfloran ser ut hos obehandlade typ 2 diabetiker samt hos patienter med prediabetes. Detta kommer vara ett viktigt arbete för att undersöka om tarmfloran kan användas för att diagnosticera diabetes, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylär medicin till Diabetes Wellness Sverige.

Det man framför allt ska tänka på när det gäller kosten om man är rädd för att drabbas av diabetes typ 2 är, enligt Bäckhed, dels kaloriintaget och dels att äta varierat.

Läs också:

Tio tidiga tecken på att du har diabetes


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…