Annons

Annons

Nu vill Li visa benen igen!

Dela
(0)

Ådror som ringlande blå ormar, från låren ner till vristerna, inflammationer och smärta. Så var verkligheten för Li. Tills hon insåg att det fanns ett sätt att bli kvitt åderbråcken…

Li Sandberg, 51 år, bor i Uppsala med sin familj men pendlar till Ockelbo där hon går en trädgårdsmästarutbildning inriktad mot trädgård och hälsa. Li betraktar sig som ”frisk och stark”, men åderbråcken fick hon tidigt, redan i 20-årsåldern.
– Mina ben har inte varit vackra, men jag har inte direkt skämts för dem. Jag har gått i shorts och kjol på somrarna, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 23.
Att Li fick problem med åderbråck förvånar henne inte.
– Kvinnorna på min mammas sida har haft väldiga problem med åderbråck och bensår. Men dumt nog har jag inte gjort något åt mitt problem.
Så här i efterhand inser Li att hon nog borde ha använt stödstrumpor.
– De sista åren kändes det inte roligt att visa benen, ådrorna var som blå ormar, från låren ner till vristerna. Jag har fått inflammationer, det har blossat upp och blivit svullet, hårt och varmt.
Li började också få rejält ont i benen. Så till slut fick hon en remiss till kärlkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset av sin husläkare, som dock tvivlade på att hon skulle få bli opererad.
– Men jag stod på mig, och när läkaren fick veta att det börjat gå hål i huden på underbenen fick jag klartecken. Och en ultraljudsundersökning visade att blodflödet i ena benet var dåligt.
Li blev kallad till operation i början av februari. Ingreppet gjordes i ett vanligt behandlingsrum.
– Jag fick se på skärmen när instrumentet fördes genom kärlen. Läkaren Gustaf Tegler spelade musik och vi skojade och pratade. Vi hade faktiskt väldigt trevligt!
När det var klart fick Li vila en stund och sedan lindades benet hårt med bandage. Hon tog det lugnt en halvtimme till – och sedan tog hon bussen hem.
– Nästa dag var jag ute och promenerade, raskt och mycket. Jag hade inte ont alls. Kanske tog jag ut mig lite för mycket, flyttade en massa tunga saker, för efter ett par dagar fick jag lite ont. Men då tog jag bara ett par värktabletter och sen var det bra igen!
I dag ser det opererade benet fint ut. Ådrorna som putade ut har gått tillbaka och huden är slät.
– De första veckorna syntes en liten missfärgning som bleknade alltmer, konstaterar Li och strålar ikapp med solen.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Stillasittande tänjer ut venklaffarna
Gustaf Tegler, kärlkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, svarar på frågor om åderbråck.
Är åderbråck en ålderskrämpa?
– Både unga och gamla kan drabbas av åderbråck, men det är vanligare ju äldre man blir.
Kan man ha bråck även om de inte syns utanpå benen?
– Ja, de kan ligga så djupt att de inte syns utanpå. Symtom är då trötthet och svullnadskänsla i ben och vrister, stickningar och kramper i vaderna.
Varför får man bråck?
– I benens vener finns klaffar som ska hindra blodet från att rinna tillbaka ner och stanna i benen. Två faktorer skyndar på utvecklingen av åderbråck, en ärftlig faktor som gör att venklaffarna blir försvagade och inte kan sluta tätt. Blodet blir kvar i benen och däms upp i en eller flera vener. Den andra faktorn är ett stillasittande liv som kan göra att muskelpumpen i benen inte sköter sitt jobb effektivt så att venklaffarna blir uttänjda och blodet rinner baklänges ner i benen.
Ökar det risken för sjukdomar i andra blodkärl?
– Nej. Däremot är venerna i benen bra att ha som reservdelar om man behöver göra en bypassoperation på hjärtats kranskärl, och då kan man inte använda vener som skadats av åderbråck.
Vad kan hända om man inte gör något åt svåra åderbråck?
– Man kan få ytliga blodproppar. Det gör ont, känns varmt, rött och lite hårt. Man ska visa benet för en distriktssköterska eller läkare. Huden på benen kan bli missfärgad och skör, med eksem eller bensår.

Olika metoder mot åderbråck
Den metod Gustaf Tegler använde på Li Sandberg kallas RF, radiofrekvensablation. En kateter förs upp i venen genom en liten öppning vid knät, under kontroll med ultraljud. Med radiofrekvens, som utnyttjar värmen som alstras av radiofrekvensvågor, bränns kärlet från insidan. Venens väggar drar ihop sig och bildar ärr och blodet tvingas hitta nya väggar i friska vener runtomkring. Ingreppet görs med lokalbedövning och tar ca 30–45 minuter. Patienten är vaken och en timme efter behandlingen kan man lämna kliniken.
Ett annat sätt att värmebehandla åderbråck är med en laserkateter som förs in i venen. Det finns även tekniker där man med ett kärlretande ämne skumbehandlar venen, s k skumskleroserande behandling.
Den klassiska behandlingen är så kallad stripping, där läkaren med öppen kirurgisk teknik tar fram venen i ljumsken, delar och knyter av kärlet för att sedan med en vajer dra ut den sjuka delen av venen. Denna metod kräver ofta sjukskrivning 1–2 veckor.

Mer om åderbråck i tidningen!

Text: Susanne Hauffman

Foto: Pia Nordlander

 


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…