Annons

Annons

Nu sover jag gott – tack vare apnéskenan

Dela
(0)

Om du snarkar eller sover dåligt kan du ha sömnapné. Det är en sjukdom som måste behandlas.
– Jag vill uppmana alla kvinnor som snarkar att söka hjälp, det är inget att skämmas för, säger Greta Vesterberg i Hemmets Veckotidning nr 44.

Annons

Det började med mardrömmar och hjärtklappning.
– Jag drömde om katastrofer och vaknade varannan timme med hjärtklappning. Det var hemskt att inte få sova ordentligt, berättar Greta som är 64 år och bosatt i Vallda utanför Kungsbacka.
Sömnproblemen var så jobbiga att Greta funderade på sjukskrivning. Förutom att hon var väldigt trött kände hon sig ständigt stressad över att sömnen inte fungerade. Hennes man hade också påpekat att hon snarkade.
– Trots att jag gick och la mig tidigt var jag alltid trött. Jag arbetar som familjeterapeut och det är viktigt att jag är pigg och kan koncentrera mig när jag pratar med folk, säger Greta som sökte läkare på vårdcentralen.
Hon fick remiss till ett sömnlaboratorium där en undersökning visade att hon hade 20 andningsuppehåll i timmen. Greta hade sömnapné och ordinerades en CPAP, en apparat med ansiktsmask och slang till en kompressor som skapar ett lätt lufttryck och håller luftvägarna öppna.
– Det var min livräddare. Den innebar en enorm förbättring och äntligen kunde jag sova gott. Hade jag inte fått den här hjälpen hade jag blivit deprimerad, förklarar Greta, som då också slapp mardrömmarna.
När hon hade använt CPAP-masken i åtta år fick hon genom en bekant höra talas om apnéskenan, en bettskena som används vid sömnapné och bestämde sig för att testa den.
– CPAP-masken var ju fantastiskt bra, men också bökig att använda eftersom det är en stor apparat med slang. Det är inte så lätt att vända sig i sängen när man har på mask och slang och det är pyssel med att rengöra den.

Skenan är betydligt mindre och smidigare – och har samma goda effekt vid sömnapné. Det har Greta även fått kontrollerat på sömnlaboratoriet där det visade sig att hon bara hade 1,5 andningsuppehåll i timmen när hon sov med bettskenan.
– Det tog ungefär en månad att vänja sig vid den, i början hade jag ont i käkarna och tänderna. Men nu fungerar den jättebra och jag kan bara se fördelar.
Greta vill uppmana alla med sömnproblem att söka hjälp.
– Tyvärr skäms en del kvinnor för att de snarkar, men det ska man inte göra. Det viktigaste är att man får hjälp så att man kan sova.

Andningsuppehåll under sömnen
Sömnapné är andningsuppehåll under sömnen. Man slutar andas under tio sekunder upp mot mer än en minut. Detta resulterar i ett mikrouppvaknande, som man dock sällan varken märker eller minns.
De flesta människor har andningsuppehåll under sömnen men när de överstiger fem per timme sömn (30–50 per natt) kan de vara tecken på sömnapnésyndrom, en sjukdom som kan ha allvarliga konsekvenser för det dagliga livet och den framtida hälsan.

Skenan vidgar svalget
* En avtagbar tandställning i plast som används på natten.
* Skenan flyttar fram underkäken så att utrymmet i svalget ökar. Luften passerar lättare och snarkning samt andningsuppehåll minskar.
* Utprovas hos tandläkare som tar avtryck på tänderna. Skenan tillverkas sedan av en tandtekniker.
* Biverkning i början kan vara ömhet/smärta i tänder och käkar. Detta brukar gå över efter ett par veckor. Risk för skador på lagningar, kronor och bryggor.
* Apnéskena passar inte alla. Om många tänder saknas eller tänderna är i dåligt skick fungerar inte apnéskena. Om skenan ger stor smärta i käklederna är användning inte heller lämplig. Apnéskenan passar bäst för dem som har lätt till måttlig sömnapné. Vid svårare apné rekommenderas CPAP-mask.

Läs mer i veckans sömnspecial där också naprapaten Lovisa Rasmusson tipsar om sängval och sovställning!

Foto: Leif Boström


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…