Annons

Annons

Nu slipper jag propparna och kan njuta av kål och grönsaker igen!

Dela
(3)

För Anna-Karin Nesheim som lätt får proppar och måste äta blodförtunnande medel kommer de nya medicinerna som en skänk från ovan. Waran, som gör henne illamående och hindrar henne från att njuta av gröna bladgrönsaker, kommer hon inte att sakna…

Annons


Första gången Anna-Karin fick en propp var 2004 och då behandlades hon med just Waran.

– Det var enda alternativet och redan från den första tabletten kände jag ett lätt illamående och bismak i munnen som jag fick lära mig leva med, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 3.

Gilla Hemmets på Facebook


När Anna-Karin drabbades av nya proppar 2010 fick hon istället för Waran vara med i en studie där hon lottades att äta Xarelto, ett av de nya blodförtunnande läkemedlen.


-Jag märkte skillnad direkt! Att slippa illamåendet och få äta vilken mat jag vill, det var helt fantastiskt. Jag älskar ju kålsallad och grönkålsoppa.


-Waran är ett effektivt medel och i Sverige är vi duktiga på att ta hand om patienterna genom våra Waranmottagningar. Men för den som inte tycker att det fungerar finns det nu alternativ och det är väldigt bra! säger Christina Christersson, överläkare på kardiologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Tre nya alternativ

Pradaxa skrivs idag ut som behandling vid förmaksflimmer i Sverige, men kommer också senare i år, om allt går som planerat, att kunna användas för behandling av venösa tromboser, s k proppar i benen.

Xarelto blir i vinter godkänt för behandling av venösa tromboser. Senare i år väntas det även bli godkänt för behandling av lungemboli, proppar i lungorna.

Eliquis mot förmaksflimmer, väntas inte bli tillgängligt i Sverige förrän om något år.


Läs mer om de nya medlens fördelar i tidningen! Du kan också vara med och tävla om träningsredskap som ska motverka proppar och svulllna ben.


Foto:Leif Boström, Sune Henningsson


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…