Annons

Annons

Nu ska julen ut – så återvinner du granen

Tjugondag Knut står runt hörnet och nu väljer många att på allvar städa ut julen. Men hur gör man egentligen med julgranen? Vi har svaret!

Dela
(39)

atervinna-julgranen

Vad ska man egentligen göra med sin gamla julgran?

Tjugondag Knut – eller tjugondedag jul, som den också kallas – firas av tradition alltid den 13 januari varje år, det vill säga 20 dagar efter jul. Tjugondag Knut firas i Sverige samt i delar av Finland och Norge, och markerar slutet på julhelgen.

Annons

Namnet tjugondag Knut kommer från den danska hertigen Knut Lavard, som mördades år 1134 av sin egen kusin som såg honom som en rival i fråga om vem som skulle efterträda kungen. Knut Lavard blev sedermera helgonförklarad och Knutsdagen infaller sedan 1700-talet den 13 januari. Traditionen att plundra och slänga ut julgranen just den här dagen, härstammar från 1800-talet och lever kvar än i dag.

Gilla Hemmets på Facebook
Slängd julgran

Nu är det dags att städa ut julen och återvinna granen.

Granen ska återvinnas

Efter att barnen plundrat granen på allt godis, ska den alltså slängas ut. Vart man ska vända sig med sin gran, beror dels på var i landet man bor och dels vilken bostadsform man har. Kolla gärna upp vad som gäller i just din kommun.

– Om man bor i lägenhet brukar oftast fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen förse de boende med information om hur man ska göra med granen. Man brukar ofta ha en gemensam uppsamlingsplats där man kan lämna granarna, eller så hyr man en container där man kan slänga, säger Christina Rydholm som är kommunikatör på VA Syd i Malmö.

Ta bort allt pynt

Men det är inte alla fastighetsägare eller föreningar som kan erbjuda den servicen, och då gäller det för var och en att själv se till så att granen hamnar hos återvinningscentralen. Bor man i villa finns flera olika alternativ.

– Då kan man klippa ner granen och lägga den i kärlet för trädgårdsavfall om man har ett sådant. Då bryts den ner och blir så småningom till jord. Har man inget sådant kärl kan man klippa ner den och lägga bland restavfallet, men det förutsätter att man inte har en jättestor gran. Är man lite bekväm kan man beställa hämtning av granen. Då får man ett ordernummer som man sätter på granen, säger Christina Rydholm.

En viktig sak att tänka på när man lämnar sin julgran till återvinningen är att plocka bort allt pynt. Gör man inte det bränns granen upp på återvinningscentralen, i stället för att återvinnas. Att ta bort pyntet betyder alltså vinster för miljön. Vanligt pynt går inte att återvinna, men trasiga ljusslingor kan slängas bland elektronikavfall.

Att lämna julgranen intill soptunnan går bara för sig om din kommun erbjuder hämtning av granen – och då ska du beställa det på förhand.

Att lämna julgranen intill soptunnan går bara för sig om din kommun erbjuder hämtning av granen – och då ska du beställa det på förhand.

Blir boplats för fiskar

Förutom att se till så att granen hamnar hos en återvinningscentral, finns det flera andra sätt att återvinna sin gran på. I Stockholm finns ett projekt där granar samlas in och sedan släpps ner i Riddarfjärden. Där blir granarna så kallade risvasar, vilket är en uråldrig tradition för att skapa en bra miljö för fiskar att leka i. I exempelvis USA och Holland finns det möjlighet att adoptera en levande gran i kruka, som planteras om efter varje jul och sedan hämtas i december igen.

Dessutom går det naturligtvis bra att göra ved av granen – eller varför inte tillverka ett par snygga glas- eller grytunderlägg med årsringar? Såga lämpliga bitar av stammen, sandpappra och lacka – klart!

 

Läs mer:

Så gör du fina arrangemang av vårlökar

Så håller tulpanerna längre 

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

 

Text: Minna Wallen Widung

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(39)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…