Annons

Annons

Nu ska det ske!

Dela
(0)

Ibland har man planer som liksom aldrig blir av. Har du också upplevt det? En sådan plan som jag haft i alla år är att fotografera Ölands orkidéer. Tänk att sitta på vintern och titta på dessa bilder och minnas. Man kan samla barnen till en liten bildvisningskväll. ”Kom nu ska vi titta på pappas orkidébilder!”

Annons

Eller också kan man titta på bilderna ensam. Men förutsättningen är att man kommit ihåg att ta bilderna sommaren före. Och det tänker jag göra nu.

Jag började förra veckan. Så här i början av säsongen blommar Sankte Pers nycklar och Adam och Eva. På vissa ställen på alvaret är det så rikligt av dem att det är svårt att gå. Man vill ju absolut inte trampa på dem.

Det första jag gör är att leta upp något riktigt vackert exemplar. Sedan kollar jag av vindriktningen. Orkidén ska stå i lä så att den inte gungar i vinden. Sen ljuset. Solen får gärna ligga lite lågt så att det bli skuggor och mjukare ljus. Till sist går jag ner på knä. Jag baxar mig i rätt vinkel, tar ut lagom avstånd, kontrollerar motivet, ser så att inga grässtrån stör bilden, tar stöd med armbågarna, andas in djupt…

”Blir du aldrig färdig? Vi kan väl inte stanna här hela dan. Du ska ju bara ta en bild!”

Men titta hur det blev! En hög, reslig, vackert lila Sankte Pers nycklar. Och ett par näpna Adam och Eva, båda färgerna och intill varandra. Varsågod och njut! Jag återkommer snart med fler bilder på orkidéer.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…