Annons

Annons

Nu orkar jag vara som en vanlig mormor och farmor

Dela
(0)

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, har felaktigt betraktas som en sjukdom som man inte kan göra något åt. Många kan bli bättre, även om man inte kan återfå sin ursprungliga lungkapacitet helt och hållet. När Kerstin Ericsson, 65, fick pröva det helt nya läkemedlet Daxas blev hon både piggare och friskare!

Annons

Nu orkar hon umgås med barnbarnen Hannes och Leo utan problem med andningen.

– Hostan var hemsk! Jag kunde hosta så mycket att jag nästan tuppade av. Om jag hade hostat mycket på natten var jag dessutom väldigt trött på dagarna, så ibland satt jag upp och sov för att inte hosta så mycket, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 21.
Slemhostan var ett tydligt symtom på KOL, men trots det upprepade infektionerna drog sig Kerstin för att göra en grundligare undersökning av lungorna. Inte för att hon var orolig, snarare tvärtom.
– Jag jobbade som läkarsekreretare i 20 år och mötte ständigt patienter som hade det betydligt värre än jag, förklarar Kerstin.
I mars 2011 gjorde Kerstin till slut en spirometri, undersökning av lungfunktionen, vid medicinkliniken på Trelleborgs lasarett. Undersökningen visade att hennes lungkapacitet var halverad. 50 års rökning hade satt sina spår. Och även om Kerstin i dag är rökfri, hon fimpade för gott den 2 januari 2009, är skadorna på lungorna kvar. Men Kerstin hade tur, ett nytt läkemedel Daxas, speciellt för KOL-patienter med slemhosta, hade precis blivit godkänt.
Och sedan Kerstin började ta Daxas har livet återvänt.
– Jag har i stort sett blivit av med de förkylningar och fruktansvärda hostattacker som jag fick hela tiden, säger Kerstin, så för mig har medicinen varit helt fantastisk.

Kjell Larsson är professor och lungläkare vid Karolinska institutet. I veckans nummer svarar han på frågor om KOL och berättar om det nya läkemedlet Daxas.

– Tidig diagnos är viktigt! Ju tidigare, desto bättre. Vidtar man rätt åtgärder kan man få ett normalt liv! Du får inte tillbaks det du tappat, men du bromsar utvecklingen. Begär att få göra ett blåstest om du tror att du har KOL.

Foto: Gugge Zelander, Mårten Levin


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…