Annons

Annons

Nu kan Sofija njuta av våren!

Dela
(0)

Våren är en härlig tid, men inte för alla! För Sofija Fagerström har det länge varit början på en period när hon varit tvungen att hålla sig inomhus. Men en ny behandling har förändrat hela hennes liv till det bättre.

Annons

Ända sedan hon var liten har hon varit kraftigt allergisk. När hon var tolv år konstaterades att hon varken tålde pollen eller pälsdjur. Sedan dess har hon fått proppa i sig mediciner för att kunna fungera drägligt – särskilt under sommarhalvåret.

Gilla Hemmets på Facebook

– Man lär sig leva med det, men visst är det jobbigt att vara allergisk. Halsen svullnar, det kliar i ögonen och på huden och jag blir väldigt trött. Från maj till september har jag varit helt slut mest hela tiden, ända tills nu när jag fått sprutor mot min allergi och blivit bättre,  säger hon.

Sprutbehandlingen, det heter egentligen hyposensibilisering och kallas ibland för allergivaccination, har varit hennes räddning. Hon påbörjade behandlingen för sex år sedan och till en början fick hon sprutor med både gräs- och björkpollen. Men Sofija fick en svår allergisk reaktion och därför drog man ner lite på de allergiframkallande ämnena i sprutorna. Första året fick hon bara björkpollenämnen och sedan har gräspollen lagts till gradvis.

– Jag märkte att jag blev bättre direkt första våren efter att jag börjat få sprutorna. Det var fantastiskt! Nu kan jag gå ut när jag vill och må bra ändå. Framför allt har orken kommit tillbaka.

Förut tvingades hon ta fem, sex olika allergitabletter varje dag. Nässprayen som hon använde irriterade nässlemhinnorna och kortisonbehandling i sprutform bet inte heller på henne.

Men så träffade hon en läkare på Cityakutens allergimottagning i Stockholm som berättade om hyposensibilisering. Kroppen vänjs gradvis vid det man är allergisk mot och till slut kan man bli helt besvärsfri.

– I början fick jag en spruta i veckan och det kan låta mycket, men jag har aldrig tyckt att behandlingen är besvärlig. På slutet får man sprutan var sjätte eller åttonde vecka. Jag brukar få min spruta och sedan sitta och läsa en dryg halvtimme innan det är okej att lämna mottagningen.

Läkarna vill alltid försäkra sig om att man inte får en allergisk reaktion av sprutan.

Trots att det var mycket björkpollen i förra våren kände Sofija inte av det alls. Det var en ny och befriande upplevelse!

I Hemmets Veckotidning nr 12 förklarar professor Gunilla Hedlin vid Karolinska institutet hur det fungerar:

– Genom att spruta in ämnet du inte tål i små doser under lång tid bygger kroppen upp en tolerans mot ämnet. Du får en eller flera sprutor, om du är allergisk mot flera ämnen, i underhuden. I början en gång i veckan, sedan glesare.

Hon berättar också om vaccinationstabletten Grazax som är ett annat alternativ vid gräspollen. Den har ett lite annorlunda verkningssätt än sprutor och kan provas för sig eller om man inte vill ha behandling med sprutor.

– Tabletten ska tas en gång varje dag i flera månader före gräspollensäsongen. Men det är en dyr behandling och den används ännu inte lika ofta som sprutbehandlingen, säger Gunilla Hedlin.

I tidningen får du också tips om hur du undviker att utsätta dig för stora mängder pollen!

Foto: Stefan Nilsson, Stefan Zimmerman/KI


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…