Annons

Annons

Nu kan jag hämta posten igen!

Dela
(0)

För ett år sedan kunde Inger Kahlin, 68, från Örebro bara gå 20 meter i taget.  Hon led av ”fönstertittarsjuka”, en kärlsjukdom som beror på förträngningar i benens stora artärer. Att gå ut till brevlådan och hämta posten var ett stort projekt.

Annons

– Det brände som eld och kändes som om någon skar mig med kniv i benet, berättar hon i Hemmets Veckotidning nr 12.

 

Länge valde hon sina utflykter med stor omsorg och hon räknade hela tiden ut den absolut kortaste sträckan att gå.  När hon skulle handla valde hon affärer med parkering så nära ingången som möjligt.

 

För ett år sedan kom hon till en läkare som konstaterade att hon hade spinal stenos, en förträngning av ryggmärgskanalen.

– Läkaren hittade inte pulsen i vristen och anade att cirkulationen inte fungerade som den skulle.

 

Inger fick gå till en kärlkirurg som konstaterade att det var stor skillnad på Ingers blodtryck i armar och ben. Det visade sig att hon hade en förträngning på artären som försörjer hennes vänstra ben med blod.

Det bestämdes att Inger snabbt skulle opereras.

 

– Det var verkligen fantastiskt! Jag var vaken under operationen och kände hur benet fick liv igen.  Jag är så tacksam, samtidigt som jag är förundrad över hur svår en så enkelt åtgärdad sjukdom kan vara att diagnosticera, säger Inger som redan dagen efter operationen kunde ge sig ut och gå utan problem.

 

– Att leva med fönstertittarsjuka kan innebära en allvarligt och dramatiskt försämrad livskvalitet, säger Joakim Nordanstig, specialist i kirurgi och kärlkirurgi på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

 

Det första symtomet är en krampartad smärta i vadmusklerna när man går, fortsätter man att gå ökar smärtan och blir så intensiv att man till sist tvingas stanna och vila. Då försvinner smärtan inom några få minuter.

 

Smärtan beror på att musklerna inte får tillräckligt med syre vid ansträngning, på grund av kärlförträngningen. Beteckningen fönstertittarsjuka kommer av att de drabbade vid promenader gärna stannar och tittar i skyltfönster en stund för att smärtan ska försvinna. Läs mer i veckans nummer!

 

Foto: Mats Endermark

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…