Annons

Annons

Nu kan jag ha snäva byxor igen!

Dela
(0)

Gertrud Nilsson tvekade länge innan hon sökte hjälp. Skulle hon orka gå igenom ännu en åderbråcksoperation?
– I dag är jag glad att jag tog steget. Ärren blev minimala den här gången, och för första gången på många år kan jag klä mig som jag vill! säger hon i Hemmets Veckotidning nr 19.

Annons

Hela sitt vuxna liv har hon haft besvär av åderbråck på benen.
– De kom smygande från 21 års ålder, när jag var gravid med vår första dotter. Både mor och far hade blivit opererade. Därför blev jag inte speciellt förvånad när även jag började få åderbråck, säger Gertrud, mamma till tre döttrar och mormor till fyra barnbarn.

Åderbråcken har ställt till med problem både i jobbet och på fritiden. Gertrud arbetar som elevassistent i en förskoleklass. Hemma på gården finns hästar som kräver mycket skötsel.

– Både i stallet och när vi leker utomhus på skolan har jag varit rädd för att riva upp sår på benen. Jag har också fått en del kommentarer från barnen, för åderbråcken syntes ju som fingerstora slingor genom byxorna, säger Gertrud som opererades första gången i 30-årsåldern.

Efter tre graviditeter var åderbråcken så utbredda att läkaren tyckte det var befogat att ta bort dem med så kallad stripping, där de sjuka ådrorna lirkades ut via snitt i knä och ljumske. Gertrud fick ryggmärgsbedövning och fick åka hem samma dag. Sen väntade sex veckors sjukskrivning med lindade ben.
– Åderbråck brukar komma tillbaka och det gjorde de även på mig, smygande. Först brydde jag mig inte om det. Men ju mer ont jag hade, och ju mer svullen jag blev, desto mer började jag fundera på om jag skulle ge mig på en ny operation. Egentligen vet jag inte varför jag tvekade. Bara på låret hade jag ett åderbråck som var lika stort som en handflata, säger Gertrud.

I januari 2011 opererades hon för andra gången. Denna gången använde kirurgen en kombination av stripping och miniteknik.
– Det var stor skillnad från när jag opererades för 25 år sedan. Jag var tillbaka i skolan efter tio dagar. Mina gamla ärr är flera centimeter stora, medan de nya ärren bara är max fem millimeter. Det första halvåret hade jag blåmärken och kände mig konstigt bedövad på vissa områden på benen. Trots det är jag mycket mer nöjd den här gången, säger Gertrud.
Ett och ett halvt år efter senaste operationen är åderbråcken fortfarande borta.

Läs mer om de olika metoderna som finns för att ta bort åderbråck i veckans nummer!

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…