Annons

Annons

Nu hoppar jag inte längre på fel buss!

Dela
(0)

Malmöbon Ingegärd Bjarnevik, 77 år, vet hur det är att leva med grå starr. Steg för steg krympte det alltmer grumliga seendet hennes vardag.
– Plötsligt var det svårt att känna igen människor jag mötte på gatan. Jag kunde inte se siffrorna på bankomatens knappsats så jag fick lämna tillbaka mitt kort och jag kunde inte skriva mina räkningar själv, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 20.
Ingegärd slutade också köra bil. Hänvisad till lokaltrafiken blev bussåkandet ett äventyr i sig, inte minst eftersom hon inte tyckte om att ständigt fråga vilken buss det var.
– Det stannar ju flera busslinjer på samma hållplats. Men jag hade ju svårt att se vilket nummer bussen hade om jag inte var tillräckligt nära. Så det hände att jag gick ombord på fel buss!
Ingegärd kan skratta åt situationen i dag – när hon fått tillbaka sin syn. Framför allt på höger öga.
– Jag har ju också åldersförändringar på gula fläcken så jag såg nästan ingenting på vänster öga innan operationen. Och på höger öga kunde jag bara läsa översta raden på tavlan.
Första operationen, av vänster öga, gjordes den 3 juni 2010. Innan operationen fick Ingegärd lokalbedövande ögondroppar. Under ingreppet sugs den grumliga linsen ut genom pupillen, via ett litet snitt i hornhinnan. Därefter sätts den konstgjorda linsen in.
– Jag låg bekvämt i en stol under hela ingreppet. Operationen kan upplevas lite obehaglig, men det känns inget och det går väldigt fort.
Och trots att gula fläcken tagit det mesta av synen, märkte Ingegärd stor skillnad.
– Efter att den grå starren försvann har jag 15 procent syn på vänster öga och kan läsa gatskyltarna igen. Det tyckte jag var så fantastiskt!
Höger öga opererades den 23 september samma år.
– Den operationen gick ännu snabbare, mindre än en halvtimme. Efteråt ringde jag själv efter taxi, jag kunde ju se siffrorna på min mobiltelefon.
Och när Ingegärd, drygt ett halvår senare, var på återbesök hos sin ögonläkare konstaterades det att hon hade full syn med glasögon.
– Det är så underbart att kunna se igen! Jag använder bankomatkort igen, skriver mina räkningar, läser böcker och recept och bakar bullar. Och numera kommer jag på rätt buss!

Annons

Grå starr, grön starr och AMD är våra vanligaste ögonsjukdomar.

Så här påverkas synen!

Foto: Gugge Zelander, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…