Annons

Annons

Nu heter Joakim också Britta – precis som mormor ville!

Dela
(0)

Joakim bytte namn. Nu heter han Britta precis som sin mormor.

För att fira sin mormors 80-årsdag bytte Joakim namn – till Britta.

Joakims mormor har alltid skojat om att han heter Carl efter sin morfar och Britta efter henne. Så till hennes 80-årsdag överraskade han hela släkten ordentligt genom att göra ett namnbyte!

När Joakim föddes i värmländska Storfors för 38 år sedan började mormors med tiden stående skämt: Om han nu skulle heta Carl efter morfar Karl-Arvid så borde han rimligtvis heta Britta också – efter sin mormor!
– Hon har jämt varit lite av en spelevink och älskar att hitta på roliga hyss. Precis som jag själv, berättar Joakim.
När Joakim som vanligt fick ett namnsdagskort av henne på Carl-dagen i januari påminde hon återigen honom om att han enligt henne borde ha ytterligare ett namn.
Det var då han kom på idén med den perfekta presenten till sommarens blivande 80-åring!
Den 23 juni skulle den stora dagen äga rum och Joakim såg chansen att ge henne något hon aldrig kunde förvänta sig.
– Vad ger man till en 80-åring som redan har allt? Jo, något hon garanterat inte skulle glömma bort. Jag såg chansen att äntligen få ge igen med ett eget bus.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
Nu är det officiellt! Carl Joakim Britta står det i Skatteverkets register.

Nu är det officiellt! Carl Joakim Britta står det i Skatteverkets register.

Han bestämde sig för att lägga till mormors namn. Joakim skulle äntligen heta Britta på riktigt!
Men han hade ingen aning om ifall hans busprojekt skulle vara genomförbart.
– Jag var lite rädd att det inte var tillåtet för en man att ha ett kvinnligt namn. Men jag skrev ut en blankett från Skatteverkets hemsida, fyllde i och skickade in den. Sedan fick jag svaret: Mitt nya namn hade gått igenom – och det kostade ingenting.
För säkerhets skull fick bara frun Helene och systern Anna veta något om upptåget.
– Vår släkt är lite dålig på att hålla tyst om sådant här. Flera av dem bor ju kvar i lilla Storfors och jag var lite orolig för att överraskningen liksom skulle slinka ut, skrattar han.
Mormor Britta har alltid betytt enormt mycket för honom. Ännu mer sedan hans mamma plötsligt gick bort när Joakim bara var tolv år.
– Hon har jämt funnits där för mig och mina syskon, ställer alltid upp för alla. Mormor blev ju den närmaste kopplingen i släkten till mamma när hon försvann ur våra liv. Pusselbiten som är borta har fyllts i av mormor.
Britta har en central plats i släkten och har ofta något kul på gång.
– Hon står både för bus och stoj, håller tal, ger gåbortspresenter och skickar kort på alla namnsdagar och födelsedagar. Både mormor och morfar är också väldigt aktiva och engagerade i olika föreningar.
Blev rörd till tårar
För att göra presenten ännu mer speciell kontaktade Joakim den värmländska lokaltidningen Nya Wermlands-Tidningen och frågade om de ville göra ett reportage om historien, som skulle publiceras på den stora bemärkelsedagen.
De nappade direkt.
– Helene och jag åkte till Storfors lagom till midsommar, på lördagen gjordes intervjun och på måndagen den 23 juni kom den i tidningen. Gissa om mormor blev förvånad…
Britta blev så rörd att hon grät en skvätt.
– Det var en fantastisk överraskning, jag trodde ju aldrig att Joakim skulle ta mitt namn. När jag såg en stor bild på mig och honom tillsammans i tidningen kan du räkna med att jag blev snopen, berättar Britta.
Under firandet hörde radions P4 och Aftonbladet och Expressen av sig för intervjuer.
– Vår present till mormor var att stå för all mat, fika och servering till alla de 55 gästerna. Men det största samtalsämnet blev mitt namnbyte och all uppmärksamhet kring det, säger Joakim.
Släkt och vänner tog emot Joakims kvinnliga namn på ett bra sätt. Han har inte ens råkat ut för några gliringar eller skämt ännu…
– De flesta tycker bara att det är roligt och häftigt. Antagligen är de inte särskilt förvånade när det gäller mig. Just sådana här tilltag är jag ganska känd för. Jag trodde att vännerna skulle snappa upp det, men ingen har kallat mig Britta hittills.
Många har däremot kommit fram till mormor hemma i Storfors.
– Jag har enbart fått höra en massa positiva kommentarer. Folk på orten säger fortfarande att det var en jätterolig grej och att det är bra att det händer något kul i vår lilla bygd, säger Britta.
Än så länge har Joakim inte riktigt vant sig vid namnet.
– Det känns lite annorlunda och jag har fått ändra både i körkort och i passet. Men det är skönt att ha mitt tilltalsnamn i mitten uppbackat av morfar på ena sidan och mormor på den andra, ler han.

Av Joakim Löwing Foto: Privat

Joakim & Britta
Namn: Carl Joakim Britta Hedström.
Född: 18 december 1976.
Familj: Nyblivna hustrun Helene Engström, hennes barn Emil (14) och Lovisa (11).
Bor: I Lägenhet i Norrköping.
Sysselsättning: Skriver böcker och jobbar som copywriter via sambons förlag.
Intressen: Skriva, spela spel, hyss och bus – älskar allt som gör livet roligt.

Namn: Britta Eriksson.
Född: 23 juni 1934.
Familj: Maken Karl-Arvid, tre barn, åtta barnbarn, fyra barnbarnsbarn.
Bor: I hus i Storfors.
Sysselsättning: Pensionär.
Intressen: Gymnastik, vattengympa, hemmet och att baka.

 

Regler för förnamn i Sverige

* Vill du ansöka om ett nytt förnamn ska du ta kontakt med Skatteverket på www.skatteverket.se eller 0771-567 567. Skriv ut en blankett, fyll i ditt önskenamn och skicka in.

* Ett namn får inte väcka anstöt, komma att vara till obehag för bäraren och det får inte hämtas från skyddade litterära verk, varu- eller firmanamn. Det får inte heller inte ha påtaglig efternamnskaraktär.
* Det är tillåtet att ha ända upp till 44 förnamn (!) – men Skatteverkets utskick klarar bara max 36 tecken, inkluderat både förnamn, mellannamn och efternamn.
* En man får ha ett kvinnligt förnamn och en kvinna ett manligt – men inte som tilltalsnamn.
* Du kan byta ut, stryka, ändra ordning eller stavning på förnamn hos Skatteverket. Men om du inte vill ha kvar något ursprungligt förnamn eller redan bytt namn en gång måste du vända dig till Patent- och registreringsverket, (PRV).


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…