Annons

Annons

Nu har vi jul, här i vårt hus…

Dela
(0)

Teckning, slöjd och teknik tillhörde inte mina favoritämnen i skolan – kanske är det därför jag aldrig vågat mig på något pepparkakshusbak. Det verkar ju så svårt!

En som däremot har full koll på byggmallar, ”sockerlim” och konstnärlig kristyr är vår redaktionschef Mia. Eller nåja… I alla fall hennes väninna!

Annons

Så här skriver Mia själv om årets, traditionsenliga pepparkakshusbak:

Varje år ägnar jag och min pyssliga väninna Helene en dag åt att baka pepparkakshus med våra döttrar. Traditionen har hållit i sig i över 15 år och trots att döttrarna är så gott som vuxna idag så gör de allt för att inte missa den här mysiga dagen. I lördags var det dags igen!

Med stor entusiasm, julmusik i högtalarna och glögg på spisen tog vi oss an den stora degklumpen som väntade på matbordet. Den hade Helene gjort flera dagar i förväg. Det är nämligen hon som är experten. Inte nog med att hon gör degen, hon ritar husen också!

Årets utmaning var tre hus i ett – ett stationshus med två små sidohus! Det kritiska momentet är förstås när huset ska sättas ihop. Delarna har ju ofta blivit lite skeva i ugnen och ibland är det bara en liten, liten bit av sidorna som möts. Då gäller det att vara frikostig med det smälta sockret – helst utan att bränna sig – så att huset verkligen håller ihop. Tack och lov kan man dölja de värsta missarna med ett tjockt lager kristyr.

Efter många timmars slit stod så huset färdigt. Snett och vint och väldigt välventilerat, men trots allt ganska fint!

Under tiden jag kämpade med mitt hus gjorde döttrarna sina egna mästerverk, båda hämtade ur en bok. Varken Kajsas eiffeltorn eller Stinas husvagnsekipage går av för hackor!

Det slutliga eldprovet är att frakta hem de sköra konstverken, men det gick i år också!

Text & foto: Mia Lindström

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…