Annons

Annons

Nu förbjuder EU glögg med rom och whisky!

Glögg kryddad med rom, calvados eller whisky? Nej tack, säger EU och stoppar de sorterna.

Dela
(114)

glogg

Först vill EU stoppa krokiga grönsaker och svenska snuset. Senast var det grytlappen som synades i sömmarna. Nu är det vinglöggen som får en lektion av EU, den får inte kryddas med till exempel rom, whisky eller calvados. Konjak är däremot ok!

Annons

Strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllne dosor. Framöver ska druvor vara druvor också – framförallt i glöggbuteljer. Basta!

Det är nya EU-regler som gör att vinglögg bara ska få innehålla smaksatta råvaror från druvor, skriver Svenska Dagbladet. Samma regler gäller  för aromatiserade viner inom EU.

Vinglöggen måste vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor, men inte spetsad med sprit från sockerrör, äpplen eller  sädeslag. Den  måste framställas av rött eller vitt vin vin och ska vara smaksatt med i huvudsak kanel och/eller nejlika och alkoholhalten får inte vara lägre än sju procent.

I starkvinsglögg kommer alkohol få tillsättas – men bara om den är gjord på druvor. Därför kommer inte glögg spetsad med rom, calvados eller whisky vara tillåten längre. Cognac däremot går bra eftersom det är destillerat av vindruvan.

Men det går att komma kring förbudet – bara man tar bort alla alla ord med glögg på etiketterna. Blossa kommer till exempel att kalla sin starkvinsglögg med rom för ”Blossa Trestjärnig Silver”. På Systembolaget kommer den spritspetsade före detta glöggen att kallas för ”uppspritad  dryck”.

 

Läs mer:

Nya EU-krav hotar grytlappen 

Blossa 16 – så smakar årets glögg

Här är 2016 års nyhet i Aladdinasken 

 

Text: Maud Holmberg Klyft

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(114)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…