Annons

Annons

Nu finns det vaccin mot bältros!

Dela
(0)

Bältros har länge varit en fruktad virusinfektion som det inte har gått att skydda sig mot. Fram tills nu. Under hösten kommer det äntligen vara möjligt att vaccinera mot sjukdomen. I Hemmets Veckotidning nr 36 berättar Lars Lindquist, läkare på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset om bältros och det nya vaccinet.

Annons


Hur vanligt är bältros?
– I Sverige har vi minst 30 000 fall per år, men det kan vara en underskattning för många tar inte kontakt med vården och kommer därför inte med i statistiken.

Gilla Hemmets på Facebook

Vilka behandlingar finns?
– Problemet är att vi inte har någon riktigt effektiv behandling mot bältros. Virushämmande läkemedel, om man kommer in inom de första dagarna efter att de första symtomen debuterat, kan lindra förloppet men annars är det bara smärtlindrande mediciner som finns att tillgå, vilka tyvärr inte är så effektiva mot bältrossmärta.

Får man alltid eftersviter?
– Ja, den besvärligaste komplikationen med bältros är det vi kallar postherpetisk värk, vilket är en molande värk i området där blåsorna fanns. Den kan hålla i sig i månader och ibland i flera år. Ju högre upp i åldern man kommer, ju större risk har man för eftersviter.

Kan man göra något för att inte få bältros?
– Fram tills nu har det inte funnits något man kan göra för att förhindra bältros men under hösten kommer ett vaccin mot bältros, Zostavax, att vara tillgängligt.

Vem kommer att få ta vaccinet?
– Vaccinet kan ges från 50 års ålder och ingår i högkostnadsskyddet. Det är en spruta som ges på samma sätt som det flesta andra vacciner. Immunitet kan man påräkna tidigast efter 2 veckor. Zostavax kan ges på alla vårdcentraler och vaccinationskliniker. För att bli vaccinerad behöver du först få ett recept på vaccinet utskrivet av en läkare. Om du själv hämtar vaccinet på apotek är det viktigt att du går direkt tillbaka till vårdcentralen eller vaccinationskliniken för att få vaccinet injicerat.

Finns det några biverkningar?
– I de studier som ligger till grund för inregistrering av Zostavax har inga allvarliga biverkningar konstaterats. Vi vet fortfarande inte hur lång tid vaccinet skyddar, men vi räknar med minst tio år.

Vad tycker du om införandet av vaccin mot vattkoppor för alla barn?
– Jag tycker att det finns goda skäl att överväga införande av vattkoppsvaccination till barn. En farhåga med allmän vaccination är att risken för bältros ska öka.
– När barnen vaccineras mot vattkoppor kommer vattkoppsviruset efter några år inte längre att cirkulera i vårt samhälle. Det medför i sin tur att de som redan haft vattkoppor löper större risk att få bältros. Vattkoppsviruset stimulerar nämligen immunförsvaret och håller tillbaka risken för bältros. Den risken kan nu förhindras med bältrosvaccinet. Därför kan vattkopps- och bältrosvaccinet sägas gå hand i hand till dess att alla i ett samhälle är vaccinerade mot vattkoppor, vilket tar en hel generation från det att vattkoppsvaccinationen införts.

Det här är bältros
* Bältros orsakas av ett herpesvirus, varicella-zoster, samma virus som ger vattkoppor. När du första gången smittas av viruset får du vattkoppor. Viruset ligger sedan vilande i kroppen och kan vakna upp senare i livet och utveckla bältros.

* Det börjar med en akut smärta någonstans på kroppen, oftast på bålen och buken; man kan även få ont på en arm, ett ben eller i ansiktet. Efter någon dag uppstår en rodnad och en grupp vattenfyllda blåsor på huden.

* Det är en åldersrelaterad sjukdom, ju högre upp i åldrarna man kommer ju större är risken för bältros.

* Bältros kan sätta sig i ansiktet. Om viruset sätter sig i nervgrenen som går till hornhinnan i ögat kan den skadas, med risk för synnedsättning.

Text: Elsa Maréchal

Foto: Shutterstock och Stéphane Maréchal

Mer om bältros i tidningen!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…