Annons

Annons

Nu börjar Allsången!

Dela
(0)

Allsång på Skansen Maj Wänstrand

Äntligen är det dags! Maj Wänstrand är produktionsledare med ansvar för budget och teknisk personal.

 

Ikväll drar årets omgång av Allsång på Skansen i gång. Petra Marklund är ny programledare, annars är det sig likt. Bakom kulisserna finns som vanligt Maj Wänstrand. Hon är spindeln i nätet för tv:s mesta långkörare och utan henne blir det inget program…
Hon brukar promenera till jobbet, strosar från hemmet på Södermalm ner mot Gamla stan. Tar sedan Djurgårdsfärjan till Gröna Lund och klättrar uppför Skansenbacken till den vackra Stockholmsutsikten vid Sollidens scen.
– Då känner jag mig alldeles varm i kroppen. Både av promenaden och över att ha ett sådant fantastiskt jobb.
Hon är oftast först på plats, måndagar och tisdagar. För Allsång på Skansen börjar redan dagen innan sändningsdagen. I en lokal på Skansen repeterar orkester, programledare och artister, ingenting lämnas åt slumpen.
För Maj Wänstrand började alltihop sommaren 1980 då hon fick arbete som sekreterare på Sveriges Television. Efter några år började hon på Nöjesredaktionen.
– Första tv-serien jag arbetade med var Världens television ledd av Lasse Boberg och Agneta Bolme Börjefors.
Sedan blev det direktsända tv-program som Söndagsöppet, Nyårsklockorna och Melodifestivalen.
– Under direktsändningar kan allt hända, där i ligger själva nerven. De kräver att all personal gör sitt yttersta och efter en sändning då allt fungerat väl, känner man stor tillfredsställelse.
Pappa läste tv-nyheterna
Måhända är det genetiskt betingat, för några år tidigare hade pappa Lars-Erik Wänstrand, läst nyheterna på Aktuellt.
– Första gången han skulle medverka i direktsändning var 1958. Jag var tre år och hade blivit lovad att få se sändningen. Men jag somnade.
Till Allsång på Skansen kom Maj 2002, då med Lasse Berghagen som allsångsledare. De första åren var hon scripta, den person som ser till att alla tider hålls under sändningen. Senare blev hon produktionsledare med ansvar för budget och den tekniska personalen, på Skansen är det närmare 50 personer. Fotografer, ljudtekniker, scenarbetare, scriptor, stenografer, stylister, studiovärdinnor och många andra. En hel del av dem är frilansare.
– Vi har sju kameror på plats, tre fasta, två bärbara och två i krankameror.
Planeringen av allsången börjar i princip när förra säsongens allsång slutat sändas. Redan under hösten samlas material in för förslag till nästa säsong. I januari bokas teknisk personal och den första planeringen tar form. I maj när vårsolen åter värmer är redaktionen fullt bemannad och veckan innan midsommar riggar man ljus och scenografi på Solliden.
Klockan nio på tisdagmorgonen öppnas grindarna nere vid Djurgårdsvägen och uppför backen rusar de entusiaster som övernattat i sovsäck vid entrén. Allt för att komma först och få de bästa platserna.
– Vår studioman brukar alltid tjata på dem att smörja in sig med solskydd och dricka vatten. För vi har nästan alltid vackert väder.
De som är först på plats får också se tekniken riggas och generalrepetitionen på scenen. Klockan 19 anländer inbjuden publik, ofta familj eller vänner till artisterna. De flesta får dock nöja sig med ståplats. När sändningen startar kl 20 finns uppemot 20 000 personer framför scenen.
– Då är det laddat och stor koncentration bakom scenen. Alla jobbar tillsammans och gör sitt yttersta för att det ska bli bra. Då är det roligt att jobba, när det verkligen gäller.
Hittills har allt gått bra under sändningarna från Skansen. Inga tekniska katastrofer, ingen akut sjuk innan sändning. Det väloljade urverket fungerar.
– Visst kan någon intervju ibland bli längre än man planerat. Men då får vi korta eller stuva om senare inslag. Det är sådant som händer.
Först då publiken gått hem, tekniken är nerplockad, artisterna har skrivit autografer och alla medverkande ätit varmkorv, är dagen slut för Maj.
– Jag brukar vara hemma vid midnatt. Då kan jag sätta mig en stund på balkongen för att varva ner och tänka tillbaka på dagens sändning, innan jag går och lägger mig framåt småtimmarna.
Trodde hon fått influensa
Vintern 2005 blev det kanske dock för mycket arbete för Maj. Hon hade känt sig mycket trött under en längre period.
– Det var lördag och jag var på tv-huset. En kollega påtalade att jag såg hängig ut och rådde mig att gå hem. På väg ut kändes det som om en elefant klev på bröstkorgen och jag fick svårt att andas. Maj trodde att hon fått influensa och vägrade först att åka till akuten. Men väl där kunde läkare snabbt konstatera att hon fått hjärtinfarkt och hade ett extremt högt blodtryck.
– Jag var mest arg för att bli hindrad i mitt arbete, jag hade ju annat att göra tyckte jag.
Maj blev inlagd och senare blev det sjukskrivning.
– Tack vare en sjukhuspsykolog kom jag i kontakt med ett rehabiliteringsprogram för kvinnor som haft hjärtinfarkt. Där fick jag hjälp och stöd att förändra saker i mitt liv.
Maj går nu på årliga läkarkontroller, äter nyttigare, motionerar och säger nej oftare än förr.
– Tidigare reste jag en del i jobbet, men nu vill jag inte vara ute på långa turnéer. Jag är medveten om mina gränser. Tar mer tid för mina barn och gör saker som jag aldrig skulle ha gjort förut. Som att stå och frysa en tidig söndagsmorgon på en idrottsplats för att se mitt barnbarn spela fotboll.
Men Maj vill gärna fortsätta att jobba med Allsång på Skansen.
– Jag tror att allsången består, både om tio år och kanske ännu längre.

Annons
Petra Marklund

Petra Marklund – ny programledare för succéprogrammet!

 

Allsång på Skansen, tis 24/6 kl 20 SVT1

Av KG Mattsson  Foto: Stina Stjernkvist/Svt och IBL

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…