Annons

Annons

Nu blir jag inte rädd längre – jag har ju min lilla lapp!

Dela
(0)

När Eva Håkansson fick beskedet att hon drabbats av kristallsjukan fick hon en remiss till en sjukgymnast.


– Jag blev lite förvånad, men det var som trolleri. Sjukgymnasten gjorde en manöver och yrseln försvann direkt, berättar hon i Hemmets Veckotidning nr 7.

Annons


Eva, 73, bor i Tygelsjö utanför Malmö.

– Jag har arbetat som språklärare i engelska, tyska och svenska. Första gången jag drabbades av kristallsjukan arbetade jag fortfarande. Idag händer det några gånger per år att det kommer tillbaka. Ibland har yrseln utlöst migrän. Jag blir fruktansvärt illamående, ibland sjösjuk. Då sätter jag mig framför TV:n och gör ingenting och är glad för att jag är pensionär.


Eva fick också en lapp med en övning med sig hem från sjukgymnasten – och den har hjälpt henne många gånger.


– Det har räddat mig många gånger. Jag har alltid med min lapp när jag åker på semester. Det är väldigt otäckt att göra rörelsen när jag är yr och illamående, men om jag bara gör mina övningar morgon och kväll i fem dagar blir jag bra igen.


Kristallsjukan är en av de vanligaste yrselsjukdomarna i Sverige idag – och absolut en av de enklaste att behandla.

– Yrsel är ett stort problem bland äldre som ofta viftas bort med att det beror på åldern. Därför är det många som aldrig ens söker hjälp. Det är trist, för idag vet vi att en del av all yrsel beror på kristallsjukan, säger sjukgymnasten Eva Ekvall-Hansson.


Hon har skrivit en doktorsavhandling om yrsel. Hennes yngsta patient med kristallsjuken, eller godartad lägesyrsel som det också kallas, var 11 år gammal och den äldsta 100 år. De som oftast drabbas är kvinnor i övre medelåldern.


Att tillståndet kallas för kristallsjukan beror på att det är just kristaller i örat som lossnat från sin vanliga position i örats balansorgan. Kristaller som kommit vilse i båggångarna gör att man blir yr när man ändrar läge på huvudet, till exempel när man vaknar och vänder sig om för att stänga av väckarklockan.


Läs mer i vår yrselspecial – som också tar upp den nya effektiva behandlingsmetoden som stoppar virus på balansnerven!


Foto: Gugge Zelander, privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…