Annons

Annons

Nu avgörs det – vem tar hem glasskon i Let’s dance?

I kväll är det upp till bevis för finalisterna Jesper Blomqvist och Anja Pärson, när säsongens "Let's dance" ska avgöras. I finalen gäller det för de två sista deltagarna att verkligen ge allt och sätta sina dansnummer perfekt. Vi tog en titt på finalisterna för att om möjligt röna ut vem som står som segrare i kväll.

Dela
(243)

Vem blir den lyckliga vinnaren av den åtråvärda glasskon, förstapriset i ”Let’s dance”? I kväll avgörs finalen och det står mellan två före detta elitidrottare som båda är riktiga vinnarskallar:

Anja Pärson

Anja Pärson och Filippa Rådin. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Vem är hon?

Anja Pärson, 36, är född i Tärna, Lappland. Hon är en före detta alpin slalomåkare med mängder av framgångar i bagaget. 2011 blev hon historisk då hon tog sin 13:e VM-medalj. Året därpå lade hon skidorna på hyllan och kunde se tillbaka på en karriär som resulterat i bland annat 42 världscupssegrar, sju VM-guld och ett OS-guld. Efter skidkarriären har hon bland annat jobbat som föreläsare och expertkommentator i SVT.

Annons

Anja Pärson är sedan 2014 gift med designern Filippa Rådin och tillsammans har de tre barn: Emmi, Elvis och Maximilian. Familjen bor i Umeå.

I ”Let’s dance” tävlar hon tillsammans med dansaren Calle Sterner.

Dagsform:

Anja Pärson landade olyckligt efter en volt förra fredagen, och på sin blogg skriver Anjas fru Filippa att hon haft känningar i foten under veckan:

”Anja har haft lite strul med foten sedan förra fredagens final. Landningen i jazznumrets volt blev lite kostsamt för hennes fötter. Hon visste innan att det skulle bli tufft att landa med klackarna i en bakåtvolt över Calle. Så i helgen har det varit ömma fötter men inget som oroat. Men under måndagen gick det inte att träna med klackarna på utan Anja tränade bara i sneakers. Även idag har det varit svårt att hitta känslan i klackarna och Anja började bli orolig att det som ömmade inte stod rätt till.”

Filippa skriver vidare att Anja under veckan fick experthjälp att hitta inlägg till skorna, och att hon ska kunna dansa med klackarna i finalen.

Anja Pärson och Calle Sterner. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Tony Irving om Anjas chanser:

”Under semifinalen förra veckan visade Anja att alla tekniska moment har fallit på plats, och hennes resa från första programmet har inte varit lätt. Hon bemästrade sina problem med fötterna, övervann sina stela höfter och hon hittade ett fokus som gjorde att den ansträngda känslan hon hade försvann. Hon har hittat en elegant och stark utstrålning, men i semifinalen kom hon av sig i sin koreografi och var spänd i sina axlar. I kvällens final har hon inte råd att vara spänd, och att komma av sig kan vi absolut inte förlåta i kväll”, säger han till Expressen och fortsätter:

”I samba vill vi ha karnevalkänsla, rytm i kroppen, snabba fötter samt en het och passionerad Anja. I wienervalsen ska hon snabbt förändra kroppens rörelsemönster, den emotionella tolkningen och skapa en känsla av det österrikiska hovet från början av 1800-talet. I hennes shownummer har jag en förväntan, längtan och en önskan om att Anja vänder ut och in och levererar det ultimata rockiga, snabbaste och fräckaste shownummer som vi någonsin sett. Gör hon det kan hon lätt bli den bästa kvinnliga dansaren vi någonsin haft i ”Let’s dances” historia”.

Vad ska hon dansa?

I finalen dansar Anja Pärson och partnern Calle Sterner tre danser:

1. Samba. Låt: ”Chained to the rhythm” av Katy Perry.

2. Wienervals. Låt: ”Waltz of the flowers” av Thaikovsky.

3. Show dance. Låt: ”Proud Mary” av Creedence Clearwater Revival.

 

Jesper Blomqvist

Jesper Blomqvist. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Vem är han?

Jesper Blomqvist föddes 1974 i Tavelsjö, Västerbotten. Han är före detta fotbollsspelare på elitnivå. Han började sin karriär i IFK Göteborg och tog fyra SM-guld med laget. Senare fick han proffskontrakt med italienska AC Milan innan han gick vidare till Parma AC. 1998 flyttade han till England där han spelade i Machester United, vann tre ligatitlar och tog hem Champions League.

Jesper Blomqvist har också gjort 30 matcher i landslaget, bland annat var han med 1994 då Sverige tog brons i VM. 2005 avslutade han sin karriär på grund av skadeproblem. 2008 medverkade Jesper Blomqvist i ”Stjärnor på is” i TV4 och 2013 var han med i ”Mästarnas mästare” i SVT.

Jesper Blomqvist är frånskild och har en femårig son.

I ”Let’s dance” dansar han tillsammans med Malin Watson.

Dagsform:

På sin Instagram skriver Jesper att han inledde finalveckan med en stärkande dinkelgröt och avokadomacka och han ser ut att vara i god form inför kvällens batalj. Han har klarat sig hela säsongen utan några större skador.

– Jag har klarat mig väldigt bra. Och om jag nu skulle ha något, så mörkar jag det stenhårt för jag vill inte släppa någonting till Anja i det här läget, säger han med glimten i ögat i fredagens Nyhetsmorgon.

Han lovar samtidigt att det blir en rafflande final.

– Det kommer bli en asspännande final, absolut!

Malin Watson och Jesper Blomqvist. Bild: Carolina Byrmo/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Tony Irving om Jespers chanser:

”Jesper har haft tydliga problem under sin ”Let’s dance”-resa. Bekymmer med takten, fötter som pekade åt olika håll och kanter, orytmiska höfter samt armar som fladdrade likt kokt spaghetti. Sakta men säkert tog han tydliga steg mot målet och här står han nu i finalen. I semifinalen förra veckan bemästrade han alla sina problem och allt satt som en smäck, detta är dock hans problem inför kvällens final. Kan han överträffa sin semifinalprestation?”, säger Tony Irving till Expressen.

”I samba måste Jesper hitta en helkroppsflow som studsar från golvet, upp till huvudet för att skapa den perfekt bouncerörelsen. Den sexige, juckande Jesper vi såg förra veckan måste han ta fram ännu en gång för att lyckas i samban. I american smooth blir det viktigt att han tar fram ett inre lugn i total kontrast till hans samba. För att bemästra american smooth måste han visa en mjuk rörelse och ta stora svepande steg över golvet. Hans sista utmaning denna afton blir att ta oss in i den fantasivärld som är Abba. Mina förväntningar är en glamorös, sensuell och glittrig Jesper. Lyckas Jesper med det här numret så kan det bli en milstolpe i ”Let’s dances” finalnummer”.

Vad ska han dansa?

Också Jesper och hans partner Malin bjuder på tre danser:

1. Samba. Låt: ”I want you back” av The Jackson 5.

2. American smooth. Låt: ”You got a friend in me” av Randy Newman.

3. Show dance. Låt: Abba-medley

 

Läs mer:

ALLA våra artiklar om Let’s dance hittar du här 


Läs mer om:

Dela
(243)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…