Annons

Annons

Nu är jag tillbaka i mitt älskade växthus!

Dela
(0)

Det är snart 15 år sedan Måg Brita Rickardsson i Insjön i Dalarna fick veta att hon lider av Parkinsons sjukdom. För två år sedan vägde hon bara 40 kilo och sjukdomen hade tagit över hennes liv. Men i dag är Brita tillbaka bland sina blommor och blad i den prunkande trädgården – tack vare en fantastisk ny pump!

Annons

När Brita fick diagnosen började hon ta läkemedlet Levodopa, som omvandlas till dopamin i hjärnan. Med tre tabletter om dagen klarade hon sig i många år.
– Jag återfick balansen i kroppen, kände mig inte så stel och rastlös och förträngde nog sjukdomen, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 23.

Men för lite drygt två år sedan blev Brita plötsligt akut dålig.
– Jag hade svårt att röra mig, blev väldigt flaxig i mina rörelser. Sedan rasade allt och till slut vägde jag bara lite drygt 40 kilo, så det var riktigt illa.
Läkarna valde att operera in en speciell sond med en pump som automatiskt doserar rätt mängd Levodopa direkt in i tunntarmen. Duodopa, som metoden kallas, har utvecklats i Uppsala och används i dag av ett drygt hundratal patienter i Sverige.
– Det såg lite komplicerat ut, men när allt väl var inställt fungerade det perfekt. Pumpen sköter allt automatiskt och jag behöver bara åka in på service en gång om året – och nu mår jag hur bra som helst!
Tack vare Duodopa blir doseringen jämnare och Brita har fått tillbaka det mesta av kontrollen över sina rörelser – och sin energi.
– Det är som om jag återvänt till livet igen. Visst är jag lite stel i ansiktet och lite trög i rörelserna, men jag kan ändå leva som jag alltid har gjort. Nu när det börjar bli varmt och grönt igen så kliar det riktigt i fingrarna efter att få komma ut i trädgården och i växthuset. Och jag njuter av varje stund – det finns inget härligare än att få se saker som man själv har planterat börja växa och gro!

Skräddarsydd behandling kan ge ett gott liv

Närmare 20 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom, men de flesta kan leva ett bra liv med rätt behandling. Det menar Dag Nyholm, ST-läkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och forskare med parkinson som specialitet.

Vad är Parkinsons sjukdom?
Det är en sjukdom som orsakas av brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan men exakt hur sjukdomen uppstår är inte klarlagt. Vi vet att det finns inslag av ärftlighet och att personer som har arbetat med vissa kemikalier löper större risk än andra att drabbas.
Vilka är symptomen?
Parkinson kan yttra sig på många olika sätt. Typiskt är långsam motorik och andra tecken kan vara skakningar, balansproblem, dålig hållning, stelhet i en axel, värk i en arm och försämrad finmotorik. I senare stadier kan parkinson medföra skakningar, svårigheter att gå, försämrat tal, stel mimik och oro/rastlöshet.
Hur behandlas parkinson?
Grunden är tablettbehandling med Levodopa, som omvandlas till dopamin i hjärnan. Får man det i ett relativt tidigt skede av sjukdomen kan man leva ett normalt liv utan större besvär under lång tid och det finns goda möjligheter att skräddarsy olika typer av kombinationsbehandlingar för att parera den försämring som sakta fortgår. Rent allmänt är det viktigt att fortsätta vara fysiskt och socialt aktiv och se till att äta nyttigt.
Vilka alternativ finns vid svårare besvär?
I huvudsak finns det tre behandlingsvägar: med Duodopa kan Levodopa doseras direkt in i tarmen via en pump och därmed kan behandlingen bli både enklare och mer effektiv, man kan ge tillskott av dopaminhärmaren apomorfin, också via pump, eller att använda DBS, Deep Brain Stimulation, där man lägger in elektroder som dämpar nervsignalerna i hjärnan.

Läs mer om Parkinsons sjukdom i tidningen!

Foto: Berit Djuse


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…