Annons

Annons

Nu är jag fräsch i munnen – även efter några koppar kaffe!

Dela
(0)

Dålig andedräkt är något som skapar onödig ångest i vardagen. När Ingbritt Henriksson började oroa sig för att hennes kamrater i kören skulle märka av någon lukt från hennes mun försökte hon till en början förebygga med olika typer av minttabletter och tuggummin.

Annons


– Men det hjälpte bara för stunden och det går ju inte att sjunga med tabletter i munnen. Och har man väl börjat fundera på om man lider av dålig andedräkt så är det svårt att släppa tanken.


Ingbritt frågade hos tandhygienisten och fick några goda råd, bland annat att borsta extra noga, använda tandtråden flitigare och gärna komplettera med någon form av sköljmedel.

Hon märkte skillnad direkt. Den dåliga andedräkten försvann efter första sköljningen och effekten satt i hela dagen.


– Tidigare har jag märkt att besvären ofta kom när jag druckit för mycket kaffe, men nu kan jag unna mig ett par koppar extra utan problem.


I Hemmets Veckotidning nr 5 svarar också tandhygienisten Gunilla Offenberg på frågor hur man bäst förebygger och behandlar dålig andedräkt.


– Den klart vanligaste orsaken till dålig andedräkt är att det bildas svavelgaser av matrester och bakterier i munnen och svalget. Dessa gaser luktar illa. Men det kan också uppstå som en biverkning till olika typer av läkemedel och i samband med olika sjukdomar som diabetes och halsinfektioner. Orsaken kan också vara en begynnande tandlossningssjukdom.


Läs mer i veckans nummer!


Foto: Leif Boström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…