Annons

Annons

Noras hund hjälper henne att klara livet

Nora var bara 6 år när hon fick sin första depression. När hon var 15 försökte hon begå självmord. Hennes tunga diagnoser har gjort livet tufft och till slut klarade hon inte av att gå i skolan längre. Men nu har tillvaron blivit ljusare för Nora, hon har kunnat börja gymnasiet och det kan hon tacka sin mjuka och tillgivna sambo för – assistanshunden Lynette.

Dela
(448)

5
Visa bildspel

/
Noras hund hjälper henne att klara livet
Noras hund hjälper henne att klara livet
Noras hund hjälper henne att klara livet
Noras hund hjälper henne att klara livet
Noras hund hjälper henne att klara livet
...
Visa mer

 

Welsh springer spanieln Lynette lyfter huvudet och spanar på förbipasserande. Det är lunchtid och trots att många människor och andra hundar passerar är hon lugn som en filbunke. Hunden är Nora Thenanders trygghet i tillvaron. Någonting hon till och med har skriftligt bevis på!

Annons

—Det är inte många som har en amerikansk legitimation för assistanshundar, säger Nora och tar upp Lynettes plastbricka som hon kan använda överallt.

18-åriga Nora är glad och öppen, smart och lätt att tycka om. Men hon fick sin första depression som sexåring och har flera diagnoser.

—Jag slutade äta och fick självmordstankar redan då. När jag var sju år drabbades jag av dystymi, långvarig nedstämdhet. Det hade med skolan att göra, innan dess hade jag inga problem och upplevde ingen stress.

Hon fick då sin första egna hund, en valp från mammans kennel. Det hjälpte men dessvärre fortsatte hon att må dåligt i skolan. När hon var elva fick hon veta att hon hade asperger (en form av autism) och ADD (ADHD utan överaktivitet). Året efter fann läkarna också att hon var bipolär.

Frånvaro och ångest

Hela skoltiden präglades av frånvaro och ångest. Nora började skada sig själv genom att skära och riva upp sår tills det kom blod.

—Jag har svårt att förklara det, men det var ett sätt att få bevis på att jag fanns. Jag kände mig helt tom, förklarar hon.

När hon var 15 år försökte hon begå självmord med tabletter. Som tur var hittade hennes mamma henne i tid. Men tiden som följde kändes som ett svek.

—Jag hamnade på psyket i fem veckor och under den tiden fick jag bara träffa psykolog en enda gång. Det kändes som en ren förvaring, utan att någon tänkte på eller planerade för hur jag skulle kunna må bättre, säger Nora.

Hon åkte hem igen men slutade att gå till skolan samma år. Samtidigt hade hon själv börjat lista ut vad det var som inte fungerade.

—Jag mår jättebra så länge jag är med en enda person eller i riktigt små grupper, men när det är flera i stora grupper går det inte. Då låser det sig helt för mig och då funkar ju inte skolan. Och så är jag rädd för män och ingen vet varför, inte jag själv heller, förklarar Nora.

Hennes betyg har däremot ofta varit bra när hon haft tillräcklig närvaro.

Den största svårigheten har varit att få förståelse. Nora kan må bra ena dagen men falla ner i ett djupt hål nästa. Miljön och situationen påverkar hur hon reagerar.

Men allt detta har förbättrats med hjälp av en lurvig och trygg spaniel. Lynette är bra för hon fångar Noras uppmärksamhet och skapar enkel och okomplicerad kommunikation med andra. Hunden blir ett naturligt samtalsämne i många situationer och avdramatiserar kontakten med andra människor.

—Det var mamma som föreslog det. Hon hade läst om att det fanns assistanshundar för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, berättar Nora.

—Det verkade jättebra, men dyrt. Att utbilda en hund skulle kosta 60 000 kronor och det hade jag aldrig haft råd med. Men sedan hittade jag en distanskurs hos Assistenthunden som gav internationell certifiering och det kostade bara 16 000.

Nora hoppade på direkt och började utbilda sin Lynette. Det skulle ta ett år innan de var klara, men matte och hund lyckades genomföra allt på bara ett halvår. Sedan var de redo för att genomgå slutprov i centrala Stockholm.

—Alla var imponerade. Lynette har lätt att lära och klarar alla miljöer. Den biten har jag inte behövt träna alls, säger Nora.

I stället har fokus varit att alltid få hunden att söka sig till Nora, att sitta nära henne när det behövs och försöka bryta när Nora ibland drabbas av tics.

—Då ska hon ihärdigt söka kontakt tills hon får mig ur mitt beteende. Hon ska kräva uppmärksamhet av mig för att jag ska släppa alla andra tankar. Det brukar gå, hon är envis och ger sig inte, berättar Nora.

Förändrat livet

Den fysiska kontakten och okomplicerade vänskapen dem emellan ger Nora den trygghet som förändrat hennes liv sedan dess. Hon har kunnat återvända till skolan och började gymnasiet i år, dessutom har hon rest utomlands.

—Lynette har hjälpt mig jättemycket. Dessutom får hon följa med överallt och då kan jag träna på att klara fler miljöer. Min vardag har blivit lättare och Italienresan var helt underbar, säger Nora och ler.

—Jag och min pojkvän reste runt till Rom, Genève, Pisa, Milano och Florens. Lynette fick resa i kabinen på vägen ner och jag kände mig trygg. Hunden är som ett filter mellan mig och andra människor. Hon drar till sig uppmärksamhet och gör allt lättare för mig i det sociala livet. En del undrar vad hon konkret gör, men hennes uppgift är att vara nära mig och att ge mig trygghet och fysisk kontakt när jag behöver det.

Och utbildningen fortsätter. Nora har en mycket stark rädsla för att tappa sin mobil eller sin plånbok, trots att hon aldrig någonsin har gjort det. En fortsättning på Lynettes utbildning blir därför att lära matte att vara uppmärksam på det så att Nora kan slappna av.

Noras framtidsdröm är att få träna hundar som hjälper människor.

—Det spelar ingen roll om det är assistanshundar, sökhundar eller läshundar. Jag vill bara att andra också ska få uppleva vad en hund kan betyda.

—Det har varit ett enormt lyft för mig. Det vill jag gärna förmedla. Jag hade aldrig kunnat komma tillbaka till skolan utan Lynette.

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(448)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…