Annons

Annons

Njut av kristallklart vatten i Blå lagunen på Gotland!

Dela
(79)

Blå lagunen på Gotland är ett paradis för badälskare!

Blå lagunen på Gotland är ett paradis för badälskare!

Du behöver inte lämna vårt härliga Sverige för att bada i ett azurblått hav. Det räcker att åka till vackra Gotland och Blå lagunen – ett färskvattenfyllt kalkbrott som blivit ett riktigt badparadis!

När solen lyser på en ljus botten med vit eller gul sand blir vattnet turkost. Och det är precis vad som händer i Blå lagunen i Ar på norra Gotland. För en badälskare som mig själv är detta så nära ett badparadis man kan komma!
Blå lagunen var från början ett av öns större kalkbrott – Ahrs kalkbrott – men har sedan stenbrytningen lades ner 1990 långsamt vattenfyllts och blivit dagens underbara badsjö. Hit kommer både gotlänningarna själva och turister för att ta sig ett härligt uppfriskande dopp.
Förr fick vi leta oss fram på snirkliga vägar och vara glada om vi hittade en parkering. Men på senare tid har området utrustats med både ny tillfartsväg, parkeringsplats och toaletter.
Eftersom kalkbrytning har skett länge och mycket på Gotland finns det massor av jättefina färskvattenfyllda kalkbrott runtom på ön, men min favorit är definitivt Blå lagunen. Den är så nära Medelhavets azurblåa hav som man kan komma. Och varma sommardagar är det minst lika skönt att dyka i här!

Annons
Hemmets Veckotidnings medicinredaktör Christina Mellberg trivs som fisken i vattnet här.

Hemmets medicinredaktör Christina Mellberg trivs som fisken i vattnet här.

Så hittar du hit
Blå lagunen-kalkbrottet i Ar ligger på norra Gotland. Kör du från Visby tar du väg 148 mot Fårösund. Vid Bunge kyrka tar du till vänster mot Ar. Efter forskningsstationen i Ar följer du Bästeträsks norra strand och svänger därefter in på den skyltade grusvägen till höger till Blå lagunen.

Tänk på att
När du badar i Blå lagunen blir det fort djupt, kalkbrotten lämnade inte mycket kanter. Så det är ingen badplats för icke simkunniga besökare, där passar Bästeträsk tvärsöver vägen bättre.

Fler bad
Ar kalkbrott ligger nära Bästeträsk, Gotlands största insjö, som också bjuder på sköna bad. Och alldeles intill kalkbrottet, bara en kort promenad genom skogen, väntar en härlig klapperstensstrand i Östersjön!

Text och foto: Christina Mellberg


Läs mer om:

Dela
(79)Annons


Annons

Laddar nästa sida…