Annons

Annons

Nissar från hela världen tävlar i Tomtarnas Vinterspel!

Dela
(0)

tomtespel

Med drygt en månad kvar till julafton samlas tomtar från hela världen i Gällivare för att mäta sina krafter i grötätning, mekanisk renridning och tomtekaraoke. Följ med på en spännande mångkamp norr om polcirkeln när Årets tomte ska koras!

Annons

Tror du att jultomten bara jobbar på julafton? Visserligen är det årets höjdpunkt för tomten – och många som väntar sig besök av honom – men långt innan det är dags att dela ut klapparna ligger världens alla tomtar i hårdträning för att klara det tuffa arbetspasset. Redan nu, i slutet av november, mäter tomtarna sina krafter vid Tomtarnas Vinterspel i Gällivare.
– Här utses Årets tomte. Förutom äran brukar det innebära massor med jobb för vinnaren, berättar Mathias Svalenström som är projektledare för Tomtespelen i nordligt tomteland, tio mil norr om polcirkeln.
Det var Dundertomten Sivert Svensson som i början av 1990-talet tog initiativ till en tomteträff i de djupa skogarna utanför Gällivare och lät deltagarna tävla i olika grenar. Numera hålls tävlingen centralt på Vassara torg och inleds med tomteparad. Flera hundra åskådare är med och hejar på tomtarna från när och fjärran. Deltagarna, en brokig skara med allt från 20- till 60-åringar, kom förra året från Sverige, Norge, Estland, Holland, Frankrike, Spanien, Japan och Hongkong.
– Vi satte publikrekord igen och intresset ökar hela tiden. Vi har besökare och medier ända från Japan och Hongkong här. Det genuina svenska firandet och den vackra naturen här lockar och är exotiskt för dem, fortsätter Mathias.
– Det var fantastiskt att komma till Gällivare och tävla. Jag minns speciellt norrskenet och att vi tomtar hade så trevligt ihop. Vi är vänner fast vi tävlar mot varandra, säger Santa Rainbow eller Ho Wing Leong från Hongkong.
Tomtandet är kanske mest känt som en manlig syssla, men visst finns det kvinnliga tomtar också! 2011 tävlade Delestre från Frankrike för första gången i Tomtespelen och det har hon fortsatt med.
Fick stilpoäng
Genom åren har tävlingsgrenarna förändrats men en klassiker som alltid är med är grötätning. En rutinerad tomte har ju många grötfat att tömma på julafton, så det gäller alltså att träna upp en teknik för att äta snabbt och snyggt utan att den goda gröten fastnar i skägget.
– Jag fick stilpoäng för att jag hade det renaste skägget, berättar Pitetomten som har det civila namnet Erik-Stefan Sagelind och bor i Råneå.
Tomtens arbetskamrater renarna brukar vara med i något tävlingsmoment. Tidigare år har det varit renrace men förra året var det i stället renridning. En mekanisk tjur hade övertalats att klä ut sig till en känd ren med röd mule och krumbuktade sig sedan lagom vildsint medan tomtarna i tur och ordning försökte sitta kvar på dess rygg så länge som möjligt.
– Det var nog den svåraste grenen, säger Mathias. Pitetomten klarade 35 sekunder men flera tomtar for av efter bara ett par sekunder.
– Hemligheten är att jag var nere i Stockholm när jag fyllde 40 år och då fick möjligheten att pröva den mekaniska tjuren tre gånger. Då slog jag de flesta ungdomarna och 12 år senare verkar det som att takterna satt i, avslöjar Pitetomten.
– Jag övade i två veckor innan tävlingen, men renridningen kunde jag inte träna på, säger Santa Rainbow.
Lärde sig sjunga på svenska
När det var dags för tomtekaraoke imponerade Santa Holland på alla.
– Han talar inte svenska, men sjöng ändå Rudolf med röda mulen på felfri svenska, berättar Mathias.
Det blev också Santa Holland som tog hem segern – för andra året i rad!
– Tävlingen var faktiskt svårare den här gången och de andra tomtarna gjorde sitt bästa för att jag inte skulle vinna en gång till. Mitt ess i rockärmen var att jag hade lärt mig att sjunga på svenska, det tror jag att alla uppskattade, säger Santa Holland som egentligen heter Stefan Veroude och bor i Netersel.
Förutom att visa upp sin yrkesskicklighet har tomtarna en annan viktig uppgift när julmånaden stundar.
– De ska vara glada och underhållande. Tomtarnas Vinterspel är ett tillfälle för hela familjen att komma ut och ha roligt tillsammans, säger Mathias.

Gilla Hemmets på Facebook

 

Fest i dagarna två
Tomtarnas Vinterspel går i år av stapeln lördagen den 23 november. Men redan fredagen innan samlas tomtarna på Vassara torg för att bland annat ta emot önskelistor, träffa familjer, leka och dansa runt granen.

Tomtesnack
Pitetomten: En bra tomte tar aldrig på sig en tomtemask, det har skrämt alltför många barn.
Santa Holland: Om du klär ut dig till tomte är du bara en clown. Man måste vara tomte i själ och hjärta.
Santa Rainbow: Gällivare är den vackraste plats jag har varit på, vilken fantastisk julstämning!

 

tomtespel
Santa Holland och Santa Rainbow möts i en sparkåkningsduell.

 

tomtespel
Renrace har blivit renridning. En mekanisk tjur med röd nos innebar en utmaning för många av tomtarna. Pitetomten var laddad och satt kvar längst – i 35 sekunder…

 

tomtespel
…Santa Rainbow fick kämpa desto mer.

 

tomtespel
Förra året kammade Santa Holland hem titeln Årets tomte – för andra året i rad! Hans hemliga vapen var julsånger på felfri svenska.

 

tomtespel
Franska Delestre visar att tomtandet inte bara är en manlig syssla.

 

tomtespel
Santa Rainbow från Hongkong hade tränat i två veckor innan fjolårets mästerskap. Här med Dundertomten Sivert Svensson och hans son.

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: SUSANNE LINDHOLM


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…