Annons

Annons

Nineties – ett årtionde värt att minnas?

Dela
(0)

Längtar till i kväll när SVT börjar sända Nineties, en serie där vi, enligt förhandsinformationen, ”blickar tillbaka på decenniet som gav oss grunge, triphop, eurotechno och britpop”.

Ordet triphop fick jag googla. Det fanns inte bland mina 90-talsglosor. Skulle jag sammanfatta mitt 90-tal skulle jag istället använda ord som fusk-Converse, Lotta Engberg-klänningar och ALU-projekt. Det här var tiden då fenomenet ”tjejband” ansågs nytt och uppseendeväckande (!), Loket var superkändis och man fortfarande satte filmrullar i kameran.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

I gömmorna hittade jag den här bilden. Jag sitter längst ner till vänster. Bilden är tagen en helt vanlig festkväll. Året är förmodligen 1993 och vi befinner oss i utkanten av Trelleborg, på en föreningsdriven rockklubb vid namn Klubb Allan. Det var där vi hängde. Arbetslösa, i flanellskjortor. Utom jag, då. Jag var en av få som hade jobb, och jag var också en av få som gick runt i Lotta Engberg-klänning och hellre lyssnade till Snap! och Depeche Mode än Nirvana och Primal Scream.

Det ska verkligen bli spännande att se The Nineties. Kanske återupptäcker jag något jag glömt? Kanske bekräftas min hatkärlek till 90-talet?

Musiken minns jag gärna, men jag tror att det dröjer mycket länge innan 90-talet släpps in i mode och heminredning. På loppisarna frågar ingen efter köksmöblemang i furu, vitrinskåp i vitfolie eller svulstiga tygsoffor i trista färger och underliga mönster. Har du glömt? Spana in västen på den glada killen till höger i bilden.

Han heter förresten Peter ”Gandhi” Paulin. Vi har kontakt än i dag tack vare Facebook. Tack till Gandhi, och till Martin, som tog bilden.

Missa inte! The Nineties, SVT1 fredag 24 maj kl 21.00, avsnitt 1 av 10.

AV MARIA SVEMARK

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…