Annons

Annons

Nina grät floder när hon var som allra lyckligast

Nina var mitt uppe i en stormande förälskelse när hon började må riktigt dåligt och tårarna bara rann. Då hittade hon boken Drunkna inte i dina känslor och plötsligt föll bitarna på plats: hon insåg att hon var högkänslig.

Dela
(1)

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Nina och Stefan Eklund Tegar gick i samma klass som barn i Stockholm, men hade inte träffats på länge. För några år sedan blev det dags för en återträff.

– Jag kom sist, och jag upptäckte gruppen på hundra meters håll. Stefan tittade upp, vi såg varandra och det sa klick! För oss båda, det var ingen tvekan. Det var kärlek vid första ögonkastet – det första som vuxna.

Annons

Därefter gick telefonen varm. Stefan bodde i Sollefteå och Nina i Stockholm.

Gilla Hemmets på Facebook

– Rätt snart sågs vi varje helg, vi turades om att resa till varandra.

Det tog inte ens ett år innan Nina flyttade upp.

– Vi tittade på ett hus som kändes bra och vi köpte det. Allt gick ganska fort. Det krävdes inga funderingar, allt var rätt.

Nina sa upp sitt fasta lärarjobb och sålde sin lägenhet och sin sommarstuga. När terminen var slut flyttade hon och Stefan in i sitt nya hus.

Båda har barn sedan tidigare, Nina tre och Stefan två.

– Den ende som bor hemma nu är min son som bor hos oss.

Stefan och Nina njöt av tillvaron, nykära och lyckliga planerade de för framtiden i sitt gemensamma hem. Hösten kom och Nina började sitt nya jobb som lärare på högstadiet.

Plötsligt började hon må riktigt dåligt.

– Jag var ledsen utan att förstå varför, grät för nästan ingenting och sov dåligt. Egentligen var jag lycklig, ändå var allt jättejobbigt!

För Stefan var det inte heller helt lätt, han erkänner att det först kändes svårt att uppleva hur olycklig Nina blev mitt i förälskelsen. Var hon trots allt inte lycklig med honom?

– Stefan har tagit det jättebra, vi kunde prata om allt hela tiden så det blev aldrig konstigt, kommenterar Nina med ett varmt ögonkast på sin man.

 

När det var som tuffast hittade Nina boken som fick bitarna att falla på plats. Den heter Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade, och är skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin.

– Det var jättelustigt, jag får alltid nyhetsbrev från olika bokhandlar på nätet och där kom den. Drunknade i mina känslor var precis vad jag gjorde, jag kände att den boken måste jag ha!

Boken handlar om högkänslighet och Nina upptäckte hur väl beskrivningarna stämde in på hennes själv.

– Jag lusläste varje rad och kände att det här är ju jag!

Hon började förstå varför hon reagerade som hon gjorde. Att förändra alltför mycket samtidigt är något en högkänslig personlighet har svårt att klara av.

– Det är ungefär det sämsta man kan göra, min hjärna kunde inte hantera alla nya intryck samtidigt.

Men det var inte bara den aktuella situationen som fick sin förklaring.

– Jag har omvärderat allt i mitt liv och förstår mig själv som barn på ett annat sätt. Det är så mycket som fått sin förklaring. Jag trivdes inte alls i min klass och kände mig utanför, medan Stefan trivdes jättebra.

 

Den som är högkänslig tar ofta på sig rollen som annorlunda och utanför. Nina har fått lägga pussel med sitt liv och därmed har en ny bild av barndom och skoltid växt fram.

– Eftersom jag träffat hela klassen och tycker de är supertrevliga så förstår jag att det handlade om högkänsligheten. Jag kan förstå varför jag inte trivdes, men samtidigt se att det inte var någon annans fel. Det ser jag som en jättestor vinst, det har gjort mig hel.

Tidigare har Nina ibland känt att hon borde förändras, arbeta med sig själv och bli tuffare. Nu accepterar hon den hon är och har blivit snällare mot sig själv.

För att hantera högkänsligheten krävs planering. Nina ser till att inte boka in alltför mycket, efter skoldagen behöver hon vila från alla intryck. Viktigt är också att äta i lugn och ro.

– Om jag är uppstressad eller överstimulerad kan jag stoppa lurar i öronen och lyssna på regn och vind och åska. Det funkar, naturljud är härligt.

Hon har alltid tyckt om att läsa, skriva, fotografera och vara kreativ på olika sätt, men har inte riktigt haft tid till det. Nu försöker hon ta sig mer tid för allt som hon mår bra av att göra.

– Jag har blivit bättre på att säga nej, men också bättre på att säga vad jag tycker. Även om det inte är bekvämt. Jag har fått en inre grundtrygghet, nu när jag bättre vet vem jag är.

 

Nina konstaterar att även om högkänsligheten alltid finns där påverkar den henne mindre i dag. Kanske just på grund av insikten om vad den innebär. Vetskapen har faktiskt gjort henne både starkare och tuffare, just det hon tidigare försökte jobba på att uppnå.

– Det är så skönt att veta att så här är jag, det här är mina förutsättningar. Det har blivit lättare att se till att jag får det jag behöver för att må bra.

Högkänslighet kan vara ärftlig, och Nina ser det tydligt hos sin mamma, som har lätt att oroa sig, och hos den ena dottern.

– Nu förstår jag också min mamma på ett annat sätt. Hon fick en bok om högkänslighet och sa bara: ”Wow, så här är det!”

För den högkänsliga dottern är känsligheten inget problem och hon är inte heller så intresserad av det.

I dag ser Nina högkänsligheten som en gåva. Det är inte bara de negativa känslorna som är starka, en riktigt vacker dag kan göra henne upprymd och euforisk. Och hon har lätt att känna hur andra mår, något hon ser som en stor fördel i sitt jobb.

Kärleken har inte tagit skada av känslostormarna. Stefan och Nina gifte sig för ett år sedan, och det syns tydligt hur mycket de tycker om varandra.

I framtiden tänker Nina undvika så många stora och samtidiga förändringar. Men även om det var tungt när hon mådde som sämst är hon tacksam för den upplevelsen.

– Hade jag inte flyttat och gjort den här förändringen vete sjutton om jag förstått att jag är högkänslig. Jag är så glad för att jag har fått den insikten, och en chans att förstå så mycket om mig själv.

Text och foto: Karin Engman

 

Vad är HSP?

Uttrycket HSP står för Highly Sensitive Person, högkänslig person. Begreppet myntades av amerikanskan Elaine N Aron, klinisk psykolog och forskare inom området.

Lisa Pousette. Foto: privat
Lisa Pousette. Foto: privat

Lisa Pousette har inriktat sig särskilt mot högkänslighet i sitt arbete som socionom och legitimerad psykoterapeut på mottagningen Terapeutiska i Stockholm.

– HSP är inte en diagnos utan ett medfött personlighetsdrag som kan variera i intensitet precis som längd och ögonfärg, förklarar Lisa Pousette.

Ungefär var femte person är högkänslig, mellan 15 och 20 procent föds med detta personlighetsdrag. Cirka 30 procent av alla medfött högkänsliga är samtidigt sensationssökande, dvs extroverta. Att vara utåtriktad och äventyrslysten behöver inte utesluta att du är högkänslig.

På vilka olika sätt kan högkänslighet yttra sig?

– Många högkänsliga är, som namnet antyder, känsliga, engagerade och omtänksamma. De är också ofta nyfikna och kreativa. En högkänslig person kan se andras behov även om den andra inte har upptäckt eller uttryckt dem. Tyvärr har många högkänsliga lätt att offra sina egna behov och önskningar för att vara andra till lags eller för att tillgodose andras behov. De låter andra styra sig eftersom många känner att de sårar eller skadar andra om de sätter sig själva främst.

– Som högkänslig är man annorlunda, också på ett positivt sätt. Många högkänsliga är fantasifulla, mångbegåvade och empatiska. Men många skäms över sina förmågor, eftersom dagens ideal är att man ska vara tuff och ha vassa armbågar.

Vad ska jag göra om jag tror att jag är högkänslig?

– Så länge som du känner dig nöjd och harmonisk i livet behöver man inte göra något alls – högkänslighet är ingen diagnos, bara en beskrivning av att man är en känslig person, vilket är en bra egenskap. Ibland kan ändå vara bra att skaffa mer kunskap om HSP genom att läsa böcker, tidningsartiklar och hämta information som finns på nätet. Många högkänsliga personer tror nämligen att det är något fel hos dem när de ser och känner ”det outtalade” det som de andra i ett sällskap inte ser. Ett exempel på detta kan vara att en högkänslig ser att några har grälat med varandra eller att ett barn far illa.

Hur kan en högkänslig person skapa möjligheter för att använda den delen av sin personlighet på bästa sätt?

– Som högkänslig är det en stor fördel att kunna lita på det som man ser och känner, vilket inte alltid sker. En högkänslig person får lätt för sig att det som hon eller han ser eller uppfattar bara är en inbillning, men så är det sällan. Högkänsliga personer har lätt att uppmuntra andra men kan vara mycket kritiska och anklagande mot sig själva. En styrka som högkänsliga många gånger har är att de oftare ger beröm än kritiserar andra, vilket gagnar ett bra samarbete.

Är relationer med andra personer svårare eller lättare för en högkänslig person?

– Både och. En högkänslig person har lätt att anpassa sig till andra människor, vilket i grunden är bra. Det som är mindre bra är att en högkänslig person ofta har svårt att hävda sina egna behov och säga ”nej”– helt enkelt därför att den högkänsliga redan i förväg vet hur ledsen eller besviken den andra medmänniskan blir när den inte får som hon eller han vill. Vid sådana situationer är det lätt att bli utnyttjad.

Lisa Pousette menar att det är viktigt att högkänsliga blir medvetna om sina unika förutsättningar för att kunna må bra i en värld som inte är direkt anpassad för högkänsliga människor.

– Det är egenskaper att vara stolt över, kreativa människor som bryr sig om andra behövs det fler av i vårt samhälle!

 

Boktips

* Drunkna inte i dina känslor av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

* Den högkänsliga människan av Elaine N Aron

* Älska dig själv av Ilse Sand

 

På webben

Är du högkänslig? Det finns enkla test som kan ge en indikation på om du är en högkänslig person. Testet är utformat av Elaine N Aron och en svensk version finns på http://www.hsperson.se. Svarar du ja på flera av påståendena kan du vara högkänslig. Här följer några exempel:

* Jag lägger märke till detaljer i min omgivning.

* Andra människors sinnesstämning påverkar mig.

* Jag är känslig för smärta.

Sveriges förening för högkänsligas hemsida finns här: www.hspforeningen.se. Här kan du också ladda ner Att vara sensibelt begåvad – broschyr om högkänslighet.

På Facebook finns flera HSP-grupper, sök efter HSP.


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…