Annons

Annons

När var det det hände?

Dela
(0)

 

Tänk vilken glädje man har av sitt naturintresse. Hur skulle man annars till exempel komma ihåg alla födelsedagar, ungdomsförälskelser, gamla semesterresor eller bilar man haft! 

Jag börjar med min gamla vän Kerstin. Henne vill jag ju gärna uppmärksamma på hennes födelsedag. Av någon anledning kommer jag ihåg att hon fyller år den 20:e. Men vilken månad? Där går jag bet, men då kommer naturintresset till nytta. Jag minns en gång att vi firade henne med tårta i trädgården. Gräddtårta var det. Vi satt ute och njöt i solen och plötsligt hörde jag locklätet från en ortolansparv. Det häckar inga ortolansparvar där Kerstin bor. Fågeln måste ha varit på flyttning. Och när flyttar den? Jo, i slutet av augusti. Alltså fyller Kerstin år den 20 augusti. Det var lika lätt som ett räknetal i skolan.

Annons

Förälskelsen då? Vad hon hette har jag glömt, men jag minns att jag var väldigt förälskad och att det var sommar och jag fick bo i hennes föräldrars lilla uthus i trädgården. Det var vid Kalmarsund, men vilket år var det? Jo, nu kommer jag ihåg, en morgon satt jag ute vid havet och studerade fågelsträcket. Det passerade massor med ejdrar och i en av flockarna fick jag syn på en praktejder, en sällsynt art som jag bara sett några få gånger. Bland annat 1962 i Kalmarsund! Undrar om hon minns mig än?

En av mina mest spännande semesterresor gick till det inre av Turkiet. Jag var där med min fru och att vi valt just det resmålet berodde mycket på att jag ville se den sällsynta och mycket stora dofthumlan. Vi såg den och jag fick bilder på den, men vilken sommar var det? Åren går så fort. Då tittar jag i mina anteckningsböcker och där kan jag läsa att dofthumlan såg jag den 6 juli 2009. Redan tre år sedan. Dags att åka dit igen!

Till sist gamla bilar. De är ju intimt förknippade med naturupplevelser. Som den svarta Saab:en som vi sov i när vi var ute för att titta på orrspel. Ny anteckningsbok, orrar, här är det! Det var 1969. Just det, det var ju det året jag gifte mig. Tänk vad man glömmer…


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…