Annons

Annons

När skammen släppte fick My Skarsgård ett nytt liv!

Dela
(0)

En cancerdiagnos fick henne att börja med sitt missbruk, skilsmässan från Stellan fick henne att sluta. I dag är My Skarsgård alkoholterapeut som hjälper andra. Hon har till och med fått sina barn att gå kursen – hon vet ju att de ligger i riskzonen…

Annons

Innan My Skarsgård drabbades av livmoderhalscancer 1998 drack hon inte mer än andra. Men då, när beskedet och dödsångesten kom, tog hon till alkohol för att bli av med sin stora och tärande oro.
– Jag är ju läkare och visste hur allvarlig diagnosen var. Jag opererades och varje återbesök var en mardröm. Jag var livrädd för att cancern skulle komma tillbaka, att inte få finnas där när mina barn växte upp…
Så här i efterhand kan My se att hon hamnat i en ond cirkel.
– Men genom att dricka bearbetade jag ju inte min kris över huvud taget, säger hon och suckar.
My Skarsgård är tillfrisknad alkoholist. Hon var välfungerande, drack inte så mycket att hon sluddrade eller vinglade. Men spriten blev det viktigaste i hennes liv. Läkaren My är skärpt och varm, och sedan hon gått en utbildning till alkoholterapeut har hon startat kurser för dem som själva känner att de ligger i riskzonen.

Många fester

Själv passerade hon gränsen med marginal. Tre av barnen var små, My drack när de var i skolan och efter att hon lagt dem.
– De såg aldrig att jag drack. Men jag var helt mentalt avstängd. Det gjorde så ont att jag inte dög som mamma för något av barnen.
När maken Stellan åkte utomlands för att filma följde hon alltid med eftersom hon var livrädd för att cancern skulle komma tillbaka när hon var ensam med barnen. My minns en längre resa till Rom fem år efter cancerbeskedet. Det var ständigt folk på besök och mycket festande, gästerna hade ju semester.
– Jag gick upp på morgnarna och hade lektioner för barnen och när skolan var slut för dagen åkte jag och handlade mat. Sedan kunde jag dricka. Jag öppnade en öl så fort jag kom hem igen och så fortsatte det resten av dagen. Det var under den resan jag blev deprimerad – att det var alkoholen som var boven kunde jag inte se då. Jag drack ju för att må bättre!
Hon började tappa kontrollen men blev ändå aldrig berusad så att någon såg det.
– Jag började bli tvungen att dricka mer för att hålla en viss berusningsnivånå och få samma effekt. Jag var slav under alkoholen och visste samtidigt att jag skulle dö om jag fortsatte. Jag levde med en väldig skam och kände att jag till varje pris måste dölja mitt beteende.

Värdelös utan Stellan
My var extremt beroende av Stellan och trodde inte att hon skulle kunna överleva utan honom. Det var han som försörjde familjen. Själv hade hon inget jobb, bara gigantiska studieskulder efter sina studier till läkare.
– Jag kände mig helt värdelös utan Stellan. Men mot slutet tyckte jag ändå att det var bäst att ha honom på avstånd så att jag kunde dricka i fred. Spriten hade blivit viktigare än han…
Hon slutade att följa med på filmresor och skyllde på att barnen var i olika åldrar och att det därför var svårt att undervisa dem. Sanningen var att hon inte ville att Stellan skulle se att hon drack. Och om hon inte drack kom abstinensen – en fruktansvärt stark dödsångest. Varje morgon vaknade hon med samma ångest.
– Promillen hade sjunkit under natten och enda botemedlet var sprit. Min upplevelse var alltså att jag höll på att dö och att jag räddades till livet när jag drack.
I början av 2006 kom hennes livs chock: Stellan förklarade att han ville separera efter deras trettiotvå år tillsammans. Mys drickande hade förstört äktenskapet.
– Allt rasade, säger hon med tung sorg i rösten. Jag blev så dålig att jag kräktes blod. Ändå vågade jag inte söka hjälp – det var viktigare att bevara den skamliga hemligheten. Jag väntade på att få en störtblödning så att jag kunde få dö.

Hittades i garderoben
Djupt deprimerad la hon in sig på en psykiatrisk avdelning där hon blev kvar i två månader.
I december 2006 kom äntligen dagen då allt vände. My hade ingen sprit hemma och gick upp till sin bror som bodde ovanför henne och hittade en flaska punsch. När hon hörde att brodern kom hem gömde hon sig i garderoben.
– Skammen när han öppnade garderobsdörren går inte att beskriva.
My hade nått botten. Allt försvar hon byggt upp rasade och hon insåg att hon behövde hjälp. En vän följde med henne till en alkoholmottagning, och hon blev kvar där i sex dygn. My var tvungen att sitta i rullstol och var så skakig att hon inte kunde hålla i ett glas vatten.
Därifrån åkte hon direkt till behandlingshem.
– Det var magiskt när skammen släppte och jag förstod att jag inte var ensam om mitt elände. Jag fick ett nytt liv! Jag arbetar fortfarande varje dag för att aldrig glömma bort hur eländigt livet var när jag drack, och numera är jag aldrig sugen på alkohol. Känslan att jag är fri från något som jag var fastkedjan vid är fantastisk.

Barnen går kursen
Lika lite som hon saknar alkoholen saknar hon sitt gamla, mer glamorösa liv med många och långa resor.
– Jag har aldrig varit en partymänniska. Stellan och jag har varit separerade i sju år och är goda vänner. Han lever med en ny kvinna och har fått två barn och jag gläder mig åt att han fått ett nytt liv och en ny familj. Själv tycker jag att det ska bli kul att få barnbarn en dag, säger hon och skrattar.
My utbildade sig till alkoholterapeut och startade eget företag. Hon leder förebyggande kurser i alkoholkunskap här ute i den härliga grosshandlarvillan Myggebo i Stockholms skärgård som hon och Stellan en gång köpte ihop.
Än så länge är tre av hennes sex barn skådespelare och rör sig i miljöer där det finns mycket alkohol. Och risken att själv få problem ökar om ens föräldrar haft det. Därför är det viktigt för My att barnen går hennes helgkurs.
– Nu har fem av dem gått kursen, och det känns väldigt skönt. Som mamma spelar det ingen roll vad jag säger och därför är det underbart att de nu har fått rena fakta.
Hon menar att om hon själv hade haft de kunskaperna som hon lär ut så hade hon kunnat vända sina dryckesvanor mycket tidigare.
– En del av kursdeltagarna har svåra alkoholproblem, andra känner på sig att de dricker för mycket. Jag känner en sådan otroligt stor lycka över att få vara med och följa alla dem som vill göra en förändring. De är helt underbart att se hur de får livsgnistan tillbaka, säger hon och ler. Det här ger mig så mycket glädje – jag har fått ett underbart liv!

 

My Skarsgård

Ålder: 56 år.

Bor i: Stockholm.

Familj: Barnen Alexander, Gustaf, Sam, Bill, Eija och Valter.

Jobbar som: Läkare och alkoholterapeut.

Läs mer om Mys kursers här.

Av: Kicki Biärsjö

Foto: Stefan Nilsson och privata


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…