Annons

Annons

När PRO möter öppna förskolan – och några turisttips…

Dela
(0)

Shanghai World Financial Center sett från Jin Mao Tower. FOTO: Maria Svemark

Shanghai World Financial Center sett från Jin Mao Tower. FOTO: Maria Svemark

Jag fick ett läsarbrev från Agneta i Småland. Hon skriver:

Läser ibland vad du skriver så jag undrar lite över vad finns det för utbud, till exempel museer, teater och idrott? Vad gör man i Shanghai när man är ledig? Jobbar både kvinnor och män? Är det jämlikt, eller?

Annons

Svar:

Shoppinggatan Nanjing road. En anledning till att Shanghai kallas Asiens New York.

Shoppinggatan Nanjing road. En anledning till att Shanghai kallas Asiens New York.

Hej Agneta! Tack för ditt mejl. Angående jämlikheten: Det är förstås en väldigt komplicerad fråga. Jag vet inte vad jag skulle svara om jag fick frågan om Sverige är ett jämlikt land. I vissa guideböcker står det att Shanghai är en jämlik stad, för att männen lagar maten hemma. Jag vet inte om det stämmer (och tycker att det är ett ganska fånigt mått på jämställdhet).

Men visst arbetar både kvinnor och män här. Min man, som besökt en del jättefabriker, har lagt märke till att det oftast sitter kvinnor på chefstjänsterna. När man rör sig på gatorna en vardag är det ganska tydligt att de små barnen hänger med mor- och farföräldrarna. Ikeas restaurang en onsdagsförmiddag är en härlig mix av PRO möter öppna förskolan. Större barn går i skola eller på dagis.

Nu om vår fritid! Vi leker turister! Shanghai är en storstad och med det kommer förstås ett enormt utbud av allt ifrån shopping till museer. Men det roligaste man kan göra, är egentligen att bara ge sig ut och promenera!

Blir man sen trött på storstadspuls, bakgator, spännande gatumat och (ibland illaluktande) matmarknader flyr man till närmaste park, där folk gympar i sakta gemak, låter barnen springa rundor, spelar spel eller bara hänger med vännerna.

Vi har fortfarande väldigt många saker kvar på vår Att göra-lista, men här är i alla fall några saker som jag skulle rekommendera en svensk med några dagars ledighet i Shanghai (och som redan klarat av den obligatoriska promenaden från People’s Square via Nanjing road till strandpromenaden på The Bund):

Jin Mao Tower eller Shanghai World Financial Center. Två av Shanghais skyskrapor. SWFC är högre (492 m) men Jin Mao Tower har bättre utsikt och ett mer asiatiskt utseende. Du ser NER i hotell-lobbyn på 53:e våningen (av 87). Se bilder här.

Vattenstaden Qibao. Ett mini-Venedig.

Vattenstaden Qibao. Ett mini-Venedig.

Qibao. Vattenstad (water town) som lätt nås med tunnelbanans linje 9 (stationen heter Qibao). Få utländska turister hittar hit till Qibaos trånga gränder. Shoppa, åk båt i kanalen, prova mat och rycks med i stämningen! Läs mer på Wikipedia här.

Shanghai Propaganda Poster Art Center. Privatägt museum med reklam- och propagandaaffischer från förr. Lite klurigt att hitta eftersom det ligger i en källare. Fråga i vaktkuren så får du hjälp! Se här.

ERA. Nycirkus utan djur. Fantastiska akrobater. Inte lika tekniskt avancerat som Cirque de Soleil, men fortfarande väldigt sevärt. Du behöver inte de dyraste biljetterna för att se bra. Se länk här.

Vill du ha fler turisttips? Mejla mig gärna på [email protected].

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…