Annons

Annons

När jag blev vän med min tinnitus blev allt mycket bättre!

Dela
(0)

Eva Hugosson

Det kan vara ett svagt bakgrundsmuller, ett starkt ljud eller en melodislinga. Efter 50 år vet Eva hur det är att leva med tinnitus.

Det kan tjuta, ringa, brusa, tuta eller låta som en kran som droppar. Förklaringarna till tinnitus är nästan lika många som personerna som lider av symtomet. En av dem är Eva Hugosson, som har lärt sig att leva med det ringande ljudet i öronen.

Annons

Många av oss har någon gång hört ett märkligt ljud i öronen, och för de flesta försvinner det efter ett tag. Men för Eva Hugosson i Göteborg gick det konstiga ljudet aldrig bort.
– Det är svårt att beskriva riktigt hur det låter i mina öron men det ringer ungefär som en frusen telefonledning i vinden.
Eva kommer såväl ihåg den där augustidagen 1961 när hon hörde ljudet för första gången.
– Jag höll på att måla om en ytterfarstu. På den tiden luktade färgen så starkt och eftersom mina barn sov inne i huset stängde jag dörren. När jag hade varit inne i det lilla utrymmet ett tag slog det helt plötsligt lock för öronen och det började ringa. Nu har det ringt i över 50 år – och fortfarande har ingen svarat, skämtar hon.
Det är just det glada humöret och den positiva inställningen som gör att Eva har kunnat leva ett bra liv med sin tinnitus.
– På den tiden pratade man inte om tinnitus och först trodde läkaren att det bara var en förkylning som inte brutit ut.
Den hösten gick Eva utan mössa i flera veckor för att få förkylningen att komma i gång. Till slut släppte locket i öronen men ljudet var fortfarande kvar.
– Läkaren gav mig nervlugnande tabletter, men efter ett tag sa jag att det inte var något fel på mina nerver och slutade ta dem. Jag gick också till en ondotolog som drog ut mina visdomständer men det blev inte bättre av det heller.
Vill hjälpa andra
Allteftersom forskningen har gått framåt har Eva provat på olika metoder och hjälpmedel mot tinnitus.
– Avslappningsövningar och kognitiv beteendeterapi, KBT, med en sjukgymnast hjälper bra. Jag tror det viktigaste är att acceptera att man har tinnitus och att inte kämpa emot den. När du inte kan bli av med din fiende, bli vän med den, brukar man ju säga.
Eva känner inte att hennes tinnitus har hindrat henne från att leva ett normalt liv. Men ibland har hon fått göra några små ändringar på grund av den.
– Man kan ju bli extra känslig för vissa ljud. När jag arbetade på kontor hängde en fläkt på utsidan av rummet jag satt i och den störde mig mycket. Jag bad ledningen flytta den till en annan vägg, längre bort och sedan gick det bra.
I slutet av 1980-talet gick hon med i Tinnitusföreningen Göteborg. Att möta andra som har tinnitus har varit ett stort stöd genom åren och samtidigt har det varit viktigt för Eva att dela med sig av sin erfarenhet och kunna hjälpa andra.
– Misstänker man tinnitus ska man först besöka en öronläkare för att kolla att man inte har ett fysiskt fel i öronen. Sedan tror jag det är viktigt att man lär sig att slappna av och inte stressa upp sig över ljudet. Det finns bra hjälp att få och i dag finns det många nya tekniska hjälpmedel som kan lindra tinnitus.

Sluta kämpa emot din tinnitus!
Helena Löwen-Åberg Helena Löwen-Åberg, legitimerad specialistsjukgymnast och fysioterapeut med tinnitus som inriktning, svarar här på våra frågor.
Varför får man tinnitus? 
Orsakerna är många, det kan vara hörselrelaterat eller på grund av öronsjukdom. Du kan även få det om du t ex har för spända käk- och nackmuskler. Ångest, depression eller ett trauma kan också leda till tinnitus.
Vem drabbas?
Förr var buller i industrin en av de största orsakerna till tinnitus, men där har man numera bra hörselskydd. Tinnitus och hörselproblem är i dag vanligare vid känslomässig utmattning och långvarig stress. Men även kombinationen hög ljudnivå och stress under en längre period ökar risken för tinnitus. Även den naturliga hörselnedsättningen som drabbar äldre kan orsaka lättare tinnitus.
Varifrån kommer ljuden?
En teori är att skadade hårceller sänder falska signaler till hjärnan och att hjärnan tolkar dessa signaler som ljud trots att inga ljud hörs utifrån. Men olika delar i hjärnan bl a utmed hörselnerven, hörselcentrum och amygdala kan vara inblandade och då kan oro och stress förvärra tinnitus.
Kan man bota tinnitus?
I vissa fall kan du bli av med din tinnitus, t ex om orsaken är överspända käkmuskler eller mildare ljudtrauma. I de allra flesta fall finns det mycket du kan göra för att lindra tinnitus så att du inte längre besväras av den.
Vilka metoder är effektivast?
Det viktigaste är att få personen att acceptera sin tinnitus och att inte vara rädd för den. Ju mer du kämpar emot, desto mer hör du oljudet. Kognitiv beteendeterapi, KBT, fungerar bra liksom akupunktur, massage, olika avslappnings- och meditationsövningar och fysisk träning. En kombination av olika metoder ger bäst resultat.
Vad kan jag själv göra?
Om du har sömnproblem kan du sova med musik för att få en behaglig ljudkälla. Stressa mindre, motionera, gör avslappningsövningar och meditation. Ät frukt och grönt som innehåller antioxidanter. Undvik att röka och dricka för mycket alkohol. Försök att lära dig att inte lägga märke till din tinnitus, att inte ge den någon uppmärksamhet alls. Det går!
Hur skyddar jag mig från tinnitus?
Överbelasta inte öronen med höga ljud eller buller under en längre tid. Använd hörselskydd på bland annat konserter. Har du varit utsatt för ovanligt högt ljud en kväll, ta antioxidanter och låt öronen vila nästa dag.

 

Visste du att tinnitus…
…är latin och betyder ringande eller klingande.
…är ett symtom, inte någon sjukdom.
…förekommer i alla åldrar, men är vanligast efter 50 år. Cirka två tredjedelar av de som har tinnitus har också en hörselnedsättning av något slag.

 

Olika grader av ljudstörning
Mild: Ljudet märks ibland och särskilt när det är tyst. Man kan lätt tänka bort det.
Måttlig: Ständigt ljud som framförallt hörs i tyst omgivning. Symtomen kan vara irriterande och påverka koncentrationsförmågan och sömnen, men kan ofta tänkas bort.
Svår: Ständig tinnitus som alltid är närvarande och gör det mycket svårt att koncentrera sig. Tinnitus påverkar det dagliga livet och försämrar livskvaliteten.

Olika grader av ljudstörning

 

15 %
av svenskarna har någon form av tinnitus och omkring 100 000 har så svår tinnitus att det påverkar deras dagliga liv.

Här finns hjälpen!
Via din vårdcentral kan du få remiss till en öron-näsa-hals-läkare. Det finns även psykologer och sjukgymnaster som är specialister på tinnitus och som bl a arbetar med kognitiv beteendeterapi, KBT och ACT. Acceptance and Commitment Therapy, ACT, är en modern form av KBT-behandling och går ut på att man lär sig ett nytt förhållningssätt till tinnitus, där individen och inte ljuden står i centrum. Syftet är att lära sig att leva med sin tinnitus i stället för att kämpa emot den. Behandling kan ges i grupp, individuellt eller i självhjälpsformat via nätet.
Det finns många olika hjälpmedel som kan lindra tinnitus, t ex dvd och böcker med avslappningsövningar, högtalarkuddar, hörapparater och bettskenor.
Att träffa andra med tinnitus kan hjälpa. Gå med i en tinnitusförening på din ort eller i en tinnitusverksamhet inom Hörselskadades Riksförbund (HRF). För mer information klicka här.
För mer tekniskt intresserade finns Tinnitushjälp, en app för telefonen med fakta om tinnitus, råd och övningar. Appen laddas ner via App Store om du har en Iphone eller Google Play om du har en Android.

Högtalarkudde
Sov på en högtalarkudde med inbyggda stereohögtalare, eller speciellt utformade högtalare i eller under kudden, och distrahera din tinnitus med ljud som vågskvalp, vattenfall eller havsvindar.

AV ELSA MARÉCHAL
FOTO: STÉPHANE MARÉCHAL, SHUTTERSTOCK, PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…