Annons

Annons

När citronsyran försvann blev min son frisk

När Irene Hultqvists son Linus blev pollenallergisk trodde hon inte att det var pollen han reagerade på. Hon var övertygad om att det var någonting han åt, hon visste bara inte vad...

Dela
(48)

Allergi mot citronsyra

Irene har engagerat sig mycket i sambandet mellan pollenallergi och citronsyra.

Varför skulle hennes son vara allergisk mot björkpollen, gräs och vissa pälsdjur när ingen annan i familjen var det? Den frågan sysselsatte Hässleholmsbon Irene Hultqvist från det att sonen Linus fick sina allergisymtom som åttaåring tills han blev av med dem som tonåring.

Annons

– Under alla år tog han mediciner mot sin allergi. Så en dag i april 2002 kom han hem från skolan och berättade förvånat att han inte hade kli i ögonen som de andra allergikerna, berättar Irene.

Irene gick igenom vad Linus hade ätit, just den morgonen hade han hoppat över frukosten.

– Jag bad honom göra det nästa dag också och det blev samma sak, inga symtom.
Linus brukade äta fruktyoghurt och smörgås och dricka juice. Men utan denna frukost var han symtomfri hela veckan, fram tills lördagsmorgonen när han vaknade rödögd och varig.

– Vi gick igenom vad Linus hade ätit och druckit kvällen innan, enda skillnaden var att han hade druckit en läsk. Så vi läste innehållsförteckningarna och fann att den gemensamma nämnaren var citronsyra, E330.

I dag har Linus inga allergisymtom så länge han undviker E330. Irene har gått vidare med sin teori, hon har bland annat skapat en Facebookgrupp, Fri från allergi genom att undvika E330-citronsyra, som i dag har över 1 100 medlemmar.

– Det är allt fler som testar och blir av med sina allergisymtom och eksem. Än är inte vetenskapen intresserad så det finns inga bevis, men människors erfarenhet gör att det sprider sig.
Kan äta citrusfrukt
Den industriella citronsyran framställs bland annat med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger och Irene är övertygad om att den är boven i dramat.

– Jag tror inte att citronsyran är tillräckligt rengjord från mögel. Kroppen producerar själv citronsyra, därför menar Livsmedelsverket att vi inte kan vara allergiska mot den. Men det är ju inte den naturliga citronsyran som orsakar allergi, Linus kan äta citrusfrukter utan att få symtom.

Citronsyran finns även i hudvårdsprodukter, allergimediciner och kosttillskott. Då kallas det ofta citrat eller citric acid.

– Den som vill ta bort citronsyran måste vara detektiv och läsa innehållsförteckningar noga. Det är inget farligt att testa att ta bort citronsyran, lite dyrare, men för den som blir av med sina allergisymtom är det ju värt det!

Vill du läsa mer? Klicka in på Irenes hemsida.

Pollenallergi/E330

Sonen Linus är i dag fri från sin pollenallergi.

 

Irenes bästa tips
Läs innehållsförteckningar och uteslut produkter som innehåller E330–E333, E380, E472c och E1505.

Ät och drick så rena produkter som möjligt och laga maten själv.

Se över dina hudvårdsprodukter. På apoteken finns duschcrème och schampo utan citronsyra, citric acid. Du kan också smörja dig med olivolja eller kokosolja.

 

Livsmedelsverket är tveksamma
Citronsyra används i mat och dryck för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas, berättar Livsmedelsverket på sin hemsida. Det kan anges som antioxidationsmedel/konserveringsmedel citronsyra eller E330.

Livsmedelsverket menar att citronsyra inte kan ge allergiska reaktioner eftersom vi vid allergi reagerar på proteiner och citronsyra är inte ett protein.

Syran produceras antingen genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger, eller från frukter som är naturligt rika på citronsyra.

 

Vill du läsa mer om allergi? Klicka här!

 

Läs mer

Anna håller sig frisk med naturens eget virusskydd 

Alla prover var bra men jag hade ingen ork

Jag åt mig fri från migrän

 

TEXT OCH FOTO: EVA FRID


Läs mer om:

Dela
(48)Annons


Annons

Laddar nästa sida…