Annons

Annons

Några små stick hjälper Maria att klara migränen!

I nästan 20 års tid plågades Maria av migränanfall som snart blev kroniska. En diagnos som få läkare känner till. Allt blev lidande – och inget hjälpte. Tills hon började med botoxinjektioner...

Dela
(0)

Maria Andersson Balck har kunnat ta tillbaka kontrollen över sitt liv.

Maria Andersson Balck har kunnat ta tillbaka kontrollen över sitt liv.

 

Läs mer: Ny metod mot migrän gör att Carina slipper smärtan

Maria Andersson Balck, 43 år, bor med man och två döttrar i Ängelholm. Tillsammans med maken Stefan Andersson driver hon ett designföretag. Det är en dröm som för några år sedan var otänkbar. Då styrdes och begränsades hennes liv av kronisk migrän och hon hade knappt energi att klara av vardagen.

Annons

Maria var i 20-årsåldern när hon drabbades av sitt första migränanfall.

—Det kändes som att någon stack in en iskall kniv i tinningen och vred om. Det gjorde så ont att jag trodde att jag skulle dö och jag ringde till min mamma i panik, berättar Maria.

Hon fick diagnosen migrän och uthärdade hemska migränanfall ungefär varannan månad.

—Jag brukar förklara att migrän känns som den värsta tandvärk du kan tänka dig kombinerat med den värsta kräksjukan. Det är mer än huvudvärk, migrän sätter sig i hela kroppen.

I samband med sin första graviditet accelererade migränen, Maria hade anfall flera gånger i veckan och kräktes dagligen. Sedan dess har migränen varit ständigt närvarande i hennes liv.

—Jag har provat alla slags läkemedel, inklusive betablockerare och antidepressiva. Jag har försökt med akupunktur och meditation, men ingenting har hjälpt.

 

Läs mer: 8 frågor & svar om kronisk migrän

 

Vad inte Maria visste var att hennes migrän gått över till att bli kronisk och då hjälper oftast inte vanliga behandlingar. Men utan lindring tvingades hon vara hemma från jobbet. Och trots att hon ofta kom till jobbet fast hon inte mådde bra, kände hon sig ifrågasatt av sin arbetsgivare. Det sociala livet blev också lidande och migränen satte ofta stopp för umgänge med familj och vänner. Allt blev som en stor ond cirkel.

—Migränen tog över mitt liv!

Botoxbehandlingen minskar både antalet anfall och smärtintensiteten.

Botoxbehandlingen minskar både antalet anfall och smärtintensiteten.

Sommaren 2011 kom hon till Stortorgets Neurologmottagning i Helsingborg för att testa botoxinjektioner mot migrän. 31 injektioner sattes in i panna, tinningar, bakhuvud, nacke och skuldror av neurologen Johan Nyberg.

—Behandlingen tar bara fem, tio minuter och gör inte ont. Det känns som ett myggstick, säger Maria.

Behandlingen görs sedan om efter tre månader och för de flesta behövs kontinuerliga injektioner för att hålla migränen i schack.

—Jag kände att jag blev successivt bättre. Efter tre behandlingar kunde jag sluta ta läkemedel dagligen!

Även om migränen inte är helt borta har botoxbehandlingen inneburit en stor skillnad för henne. Tidigare kunde hon ha migrän 20 dagar i månaden, nu är det max två dagar i månaden. Anfallen är inte lika starka som tidigare och tack vare det behöver hon inte ta lika mycket läkemedel.

—Det här har betytt jättemycket för mig, det känns som att jag har fått ett nytt liv! Jag fick tillbaka min energi och sa upp mig från jobbet som läkarsekreterare och startade eget företag, där jag designar skålar och smycken i olika metaller. Det hade jag aldrig kunnat göra tidigare. Nu har jag också ett socialt liv.

 

 

Läs mer:

Kamma bort din värk!

Ät dig fri från migränen

Arina andades bort sin migrän

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: STORTORGETS NEUROLOGMOTTAGNING, PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…