Annons

Annons

Muskelknutorna ger sällan smärta

Dela
(0)

KVINNOLÄKAREN. Jag undrar varför man får myom? Hur vet jag om jag har det? Läste om en ny behandling med ultraljud i tidningen och tyckte att symtomen på sjukdomen stämde in på mina smärtor.
Ulla

Annons

Myom är en muskelknuta som uppstår genom att en muskelcell i livmodern börjar dela sig. Varför kvinnor får myom vet vi inte, men det finns en viss ärftlighet, dvs ofta har kvinnor med myom mödrar, systrar och mormödrar som också har myom. Dessa muskelknutor är mycket vanliga och förekommer hos ca 40 % av kvinnor över 40 år, men de är hormonkänsliga och krymper därför lite efter klimakteriet. Myomen kan vara små (1–2 cm), men även växa till 10–20 cm storlek. De är fullständigt ofarliga och behöver bara behandlas om de ger besvär. Beroende på hur de sitter i livmoderväggen kan de ge kraftiga menstruationer. Blir de riktigt stora kan de även trycka på intilliggande organ, som exempelvis urinblåsan eller tarmen. De flesta myom ger ingen smärta.

Gilla Hemmets på Facebook

Din gynekolog kan känna om du har myom vid undersökning och se det på ultraljud. Om du har smärtor är det nog bra att du beställer tid hos din gynekolog för undersökning. Vanligare orsak till smärta är exempelvis cystor eller knutor på äggstockarna. Detta kan gynekologen också se på ultraljud. Det finns olika behandlingar, men som sagt de flesta myom behöver inte behandlas!

 

Har du en fråga till kvinnoläkaren? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…