Annons

Annons

Munbakterier påverkar hälsan mer 
än du tror

Munbakterierna har visat sig hänga ihop med allt från hjärtinfarkt till 
alzheimer, benskörhet och diabetes. Läs om hur du ska ta hand om dina tänder och din mun för att hålla hela kroppen frisk!

Dela
(186)

tandhalsa

Att ha god mun- och tandhygien är väldigt viktigt. Bild: IBL

Det är ingen nyhet att vi ska vara noga med tandtråd och tandborste. Men att sköta om tänderna kan vara ännu viktigare än vad vi tidigare trott.

– Det är lätt att tänka att munnen och tänderna inte alls hänger ihop med övriga kroppen. Så har vi ju delat upp sjukvården: vissa sjukdomar behandlas av läkare och andra av tandläkare. Men nu börjar vi förstå att sjukdomar i munnen kan påverka hela kroppen, säger Björn Klinge, professor vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola.

Annons

Ta tandlossning till exempel, en vanlig sjukdom i munnen som bland annat har visat sig ha kopplingar till hjärtinfarkt. Mycket 
tyder på att bakterier som samlas vid tandköttskanten och gör tandköttet inflammerat läcker ut i blodbanan och fastnar i blodkärlens väggar. Det kan ge åderförkalkning och andra förändringar som i förlängningen kan ge hjärtinfarkt.

Tandlossning kan öka risken för hjärtinfarkt med så mycket som 30 procent, visar ny forskning.

Tandlossning är inte bara något som gamla personer drabbas av, det är vanligt även hos yngre. Fler än hälften av alla över 50 år har tidiga tecken på tandlossning och så många som 90 procent har en inflammation någonstans i munhålan.

–  Om det blöder när du borstar tänderna så är det första tecknet på tandlossningssjukdom. Då har du antagligen inte tagit hand om tänderna som du borde. Då har tandköttet blivit inflammerat och bakterierna frodas. Om du inte gör något åt situationen bryter de sakta men säkert ner käkbenet, förklarar Björn Klinge.

Tandtråd eller inte?

För att undvika att tandköttet 
blir inflammerat är regelbunden tandborstning naturligtvis ett måste, men tandborsten rengör ju bara på tändernas tuggyta och på in- och utsidan – du måste rengöra mellan tänderna också. Detta gör du lättast med tandtråd, tandsticka eller en mellanrumsborste.
Men är det verkligen så viktigt med tandtråden? I höstas skrevs det mycket om tandtrådens vara eller icke vara i svenska medier 
efter det att amerikanska folkhälsomyndigheter tagit bort rådet om rengöring med tandtråd från de statliga rekommendationerna. Björn Klinge poängterar dock att detta inte betyder att rengöring med tandtråd är verkningslöst.

– Det saknas bara god vetenskap som stödjer en allmän rekommendation, säger han.

Med lite sunt förnuft förstår du ju säkert att det är bättre att rengöra mellan tänderna, där tandborsten inte kommer åt, än att låta bli att göra det. Björn Klinge tipsar om att lukta på tandtråden när du har använt den. Tycker du att den luktar hälsosamt? Troligen inte. Det är nämligen så bakterier och ruttnande matrester luktar.

Det är inte bara kring tandlossning och hjärtinfarkt som det finns nya rön. Tandlossning har visat sig vara kopplat även till många andra vanliga sjukdomar som diabetes, reumatism, Parkinsons sjukdom, högt blodryck, Alzheimers sjukdom och osteoporos (benskörhet).

Hos alzheimerpatienter har man hittat munbakterier i hjärnan, vilket tyder på en koppling mellan dålig munhälsa och påverkan på hjärnan. För en del tillstånd är kopplingen dubbelriktad och du kan hamna i en ond cirkel. Har du typ 2-diabetes och dålig blodsockerkontroll ökar risken att få tandlossning. Och om du får tandlossning så kan den i sin tur förvärra din diabetes.

Munnen kan också fungera som ett fönster in till kroppen. Om du har ett husdjur har du säkert lagt märke till att veterinären alltid tar en titt i munnen för att kontrollera hur djuret mår. Ljusrosa tandkött kan till exempel vara ett tecken på järnbrist, både hos våra sällskapsdjur och hos oss människor. Andra sjukdomar som kan ge typiska tecken i munnen hos människor är Crohns sjukdom som ger karaktäristiska veck i munslemhinnan, eller njursjukdom då tandköttet kan få en annan färg.

Andedräktsmätare

Det här är förändringar man kan se med ögat. Men kan man även lukta sig till sjukdom? Ja, det gjorde faktiskt svenska läkare för några hundra år sedan, men när mer sofistikerade analysmetoder utvecklades hamnade den här medicinska luktläran i skymundan.

– Det finns inte så mycket vetenskaplig kunskap om detta, säger Björn Klinge, men det finns ju hundar som kan lukta sig till cancer, så det kommer definitivt ut doftämnen.

Problemet är kanske att vår egen näsa är konstruerad så att vi bara kan känna av den kraftigaste doften av flera, och vi kan därför missa viktiga doftmolekyler. Forskare från flera olika länder jobbar på att försöka ta fram en andedräktsmätare som kan upptäcka olika beståndsdelar i utandningsluften. De har identifierat flera olika partiklar och sett att sammansättningen skiljer sig åt vid olika sjukdomar. Eftersom varje sjukdom verkar ha en unik kemisk sammansättning hoppas forskarna kunna diagnostisera flera olika sjukdomar som exempelvis cancer och ms.

– I dag forskas det även mycket kring provtagning i munnen. Förhoppningsvis kan saliven i framtiden ge liknande svar som blodet gör i dag. Det skulle kunna göra att provtagning blir lättare, till exempel skulle det bli möjligt att ta vissa prover själv i hemmet. Med en tillsats till mobilen skulle saliven lätt kunna analyseras i ett litet chip.

 

Tips mot tandlossning

✔ Borsta tänderna 
två gånger per dag. Använd gärna eltandborste om du tycker att det underlättar.

✔ Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste, beroende på hur mycket utrymme du har mellan tänderna. Gör det varje dag.

✔ Besök tandvården varje eller vartannat år.

✔ Få råd och 
instruktion av tand-
hygienist eller tandläkare om vilka hjälpmedel som fungerar bäst för just dina tänder.

✔Rök inte! Rökning är 
en stor riskfaktor för 
tandlossning.

 

Läs också:

Operation hjälpte mot Jennys nackskador

Läs på innan du bleker tänderna

Det var magiskt när jag kunde andas själv igen

 

Text: Maria Ekström


Läs mer om:

Dela
(186)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…