Annons

Annons

Motion lindrar depression lika bra som medicin

Vid mild till medelsvår depression är regelbunden motion lika effektivt som traditionell läkemedelsbehandling och internetbaserad kognitiv beteendeterapi, visar en ny studie vid Karolinska Institutet.

Dela
(111)

Motion lindrar depression lika bra som medicin

Motion lindrar depression lika bra som medicin

Professor Yvonne Forsell.

I studien ingick 946 personer med mild till måttlig depression. Deltagarna lottades till en av tre olika behandlingsformer. En grupp fick den sedvanliga behandling som primärvården erbjuder, olika former av psykoterapi och/eller medicinering. En annan grupp fick internetbaserad kognitiv beteendeterapi och en tredje grupp ordinerades enbart fysisk träning tre gånger i veckan.
Yvonne Forsell, professor i psykiatri, har lett studien:

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

– Resultatet visade tydligt att både fysisk aktivitet och internetbaserad kognitiv beteendeterapi hade minst likvärdig effekt på depressionssymtom som sedvanlig behandling med medicinering. Det handlar inte om djupa depressioner vill jag poängtera, utan lättare och medelsvåra sådana, säger hon.

Studien visade också att det inte spelar någon roll om det är högintensiv eller lågintensiv träning och att personer med ett riskfyllt alkoholintag eller som rökte hade svårare att följa träningsrutinen.

– De behöver sannolikt en större livsstilsförändring. Mottagligheten för stressymtom minskade dessutom betydligt för deltagarna överlag. Det går inte att ta bort det som händer i livet, men man blir inte lika stressad av det efter fysisk träning. Motståndskraften mot stressrelaterade händelser ökar helt enkelt, avslutar Yvonne Forsell.

 

Läs mer

Lotta drabbades av en depression

Du måste själv arbeta för att förändra ditt liv

Rätt mat och motion för din ålder

 

Av Marianne Lesslie
Foto: Ulf Sirborn, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(111)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…