Annons

Annons

Möt pelargondrottningen i Vinslöv

När Anna-Maria flyttade behövdes det en hel lastbilstrailer för att få med alla hennes tretusen pelargoner. Nu bor de alla i ett stort drivhus där hon själv driver upp nya plantor till försäljning. Trots att hon har över 700 sorter kan hon namnen på varenda en av dem!

Dela
(112)

6
Visa bildspel

/
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
Möt pelargondrottningen i Vinslöv
...
Visa mer

 

I skogarna öster om skånska Hässleholm ligger Vinslöv, och ytterligare några skogsvägar bort hittar man Flädergården. Här driver Anna-Maria Eriksdotter upp pelargoner från sticklingar och säljer till både nyfrälsta odlare och pelargonsamlare.

Annons

Flädergården föddes för 25 år sedan då Anna-Marias föräldrar skulle pensioneras. De ville ha något att göra och skulle odla fläder till en saftfabrik. Det blev inget med saftfabriken – i stället blev det egen tillverkning av saft, marmelader och sylt. När folk kom för att handla ville de fika och snart blev det en kaffeservering med flädervåfflor.

– Utseende och färger hos blommor och blad finns i oändliga variationer. Totalt finns flera tusen olika sorter. Jag tycker alla är vackra och anser att man kan blanda dem hur som helst. Dessutom är pelargonen en tacksam växt som är lätt att ta sticklingar av. På hösten sätter man undan krukan och på våren tar man fram den igen – konstigare än så är det inte!

I släkten fanns det också ett stort intresse för pelargoner. I Anna-Marias hem hade mamma Ingrid hängpelargoner, och mormor en samling av engelska pelargoner. Hennes eget intresse väcktes på allvar för tjugo år sedan.

– Den engelska pelargonen ’Lord Bute’ är på sätt och vis orsaken till att jag började odla pelargoner på allvar. När jag såg den var jag helt såld – tänk att pelargoner kan se ut på det viset! Jag köpte den på postorder, fick den som stickling och nu har jag en ättling till de första sticklingarna som stor planta i växthuset. Ingen som kommer hit kan gå förbi den utan att bli begeistrad.

På den tiden bodde Anna-Maria i Norge och där fyllde hon uterum och drivhus med växter. Men när hon bestämde sig för att flytta hem till Sverige var problemet pelargonerna. Var skulle de vara och hur skulle de komma till Sverige?

– Vi köpte ett 600 kvm stort drivhus i Karlstad, monterade ner det och byggde upp det vid Flädergården, fortsätter hon. Sedan transporterade vi 3 000 pelargoner på en jättetrailer som några vänner körde ner från Norge.

Tanken var att hon skulle fortsätta som sjukgymnast och ha pelargonerna som ett komplement vid sidan av.

– Men nu har jag slutat som sjukgymnast och säljer i stället tusentals pelargoner varje år. Vi har alltid 300–400 olika sorters sticklingar till försäljning.

 

Läs mer:

Så sköter du pelargonerna – 15 tips!

Expertens 10 pelargonfavoriter

Årets pelargon!

 

Text: Carro Wendt 

Foto: Anna Jeppsson


Läs mer om:

Dela
(112)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…