Annons

Annons

Möt Filip Poon från Sveriges mästerkock!

Stjärnkrögarna står i kö för att anställa tittarfavoriten Filip Poon från Sveriges mästerkock. Direkt efter sin medverkan i tv fick han jobb hos domaren Markus Aujalay. Här bjuder han på några av sina egna favoritrecept!

Dela
(190)

Filip Poon

Laga Filips goda rätter!

Ugnsbakad majskyckling, matvete och buljongsjuden spetskål

Smörstekt röding och aromatiska grönsaker

Persiljerots- och palsternackssoppa

 

Filip Poon är den självklara lagledaren, det har vi sett i tv. Och när vi träffar honom för att laga mat så tar han vänligt men bestämt kommandot i köket. Hans faster Mei Yee Poon, som lärt honom mycket om matlagning, får finna sig i att det är ombytta roller.

Annons

– Mei är en av mina inspirationskällor. Hon har alltid låtit mig vara med i köket. Jag passade hennes barn, mina kusiner, när jag var yngre. Jag minns att vi sprang runt och lekte. Men vi fick också vara med och hacka grönsaker och förbereda maten.

– Vi är ofta 20 personer runt middagsbordet, berättar Mei. Att laga maten tillsammans är en självklarhet.

Men i dag är det Filip som bestämmer vad som ska lagas och Mei som ska assistera. Det märks att de har jobbat ihop förr, de småpratar lågt och arbetar effektivt tillsammans.

Maten och samvaron i köket och kring middagsbordet betyder mycket för familjen Poon. Varken Mei eller Filip använder recept när de lagar mat.

– Jag experimenterar mycket, säger Mei.

– Man måste lita på sitt smaksinne och provsmaka hela tiden, säger Filip medan han delar spetskålen som ska brynas i smör och sedan kokas i buljong.

Fram tills Filip var 11–12 år var han allergisk mot bland annat mjölk och ägg.

– När barnen på dagis fick pannkakor med sylt fick jag en riskaka.

Men allergin växte bort och Filip upptäckte en helt ny värld av smaker. Han fick så småningom ta över matlagningen i familjen som förutom Filip, 20 år, består av mamma, pappa, lillebror och lillasyster.

– Jag fick en hushållsbudget att hålla mig till. Så jag handlade och lagade mat efter skolan. För det mesta blev det bra. Men visst hände det att jag misslyckades. Jag minns att jag lagade en fläskfilé som blev snustorr en gång…

Vill öppna eget
Mei frågar hur Filip vill att hon ska skära zucchinin. Hon arbetar lika lugnt och säkert som sin brorson, som trots att han inte gått någon kockutbildning verkar kunna det mesta om mat.

– Jag har lärt mig mycket på Youtube, avslöjar Filip. Och så har jag jobbat lite hos Tareq Taylor. Jag började som diskare på hans servering i Malmö och gick sedan vidare till kallskänken. Men det viktigaste är att våga prova och experimentera i köket!

Det kinesiska köket har Filip lärt sig av Mei och släktingar på sin pappas sida men hemma har han mest ätit mammas svenska husmanskost.

– Jag är allätare. Mest gillar jag det nordiska köket. Jag uppskattar de fräscha närproducerade råvarorna och färska örtkryddor. Min favoritört är körvel, den har en delikat smak som passar särskilt bra till fisk.

Hur tänker du när du lagar mat?
– Matlagning är mycket matematik och principer. Går något snett så är det bara att gå vidare!

– När jag lägger upp maten vill jag ha ”proteinerna” i mitten på tallriken, sen fyller jag på med några inlagda grönsaker, kanske någon puré eller sås. Det är också spännande att kombinera olika örter. I en salsa passar koriander och persilja bra, där kommer inte en krydda som timjan till sin rätt. Jag försöker välja grönsaker som passar ihop och som framhäver köttets smak. Det ska se snyggt ut. Jag har ett skissblock där jag ritar upp hur jag vill att maten ska ligga på tallriken. Recepten hittar jag på själv.

Vad gör du om fem år?
– Drömmen är att öppna en egen restaurang. Och att vara med i Årets kock!
En blick i köket innan vi slår oss ner för att provsmaka avslöjar att Filip också är mycket ordningsam. Allt är diskat och bänkarna är avtorkade. Det har Mei och Filip gjort – utan att vi ens märkt det…

 

Läs mer

Laga med med Go’kväll-gänget

Pia Johansson på kulinariska äventyr

 

Av Kristina Palmenäs
Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(190)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…