Annons

Annons

Mord OCH kärlek!

Dela
(0)

 

 

 

Jag är betuttad i deckare. Men jag har en svaghet till: Jane Austens Stolthet och fördom.

Jag har läst, sett (BBC-serien, så klart!) och lyssnat på den här romantiska historien i sammantaget fler timmar än jag vill veta. Så när en kombo av mina vurmar var på intågande hängde jag på låset, som man säger. När döden kom till Pemberley, skrivet av deckardrottningen P.D James skulle jag helt enkelt sluka med hull och hår kvickare än någon hinner säga fideikommiss.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Jag vet att det är upplagt för besvikelse. Att fortsätta boken som kom ut för snart 200 år sedan(Ja, 1813!) och som fortfarande älskas av så många är ingen lätt uppgift.

Men nu har jag lyssnat mig igenom (Ja, jag lyssnar helst på böcker. Så hinner jag göra annat under tiden. Katarina Ewerlöf – vilken uppläsare hon är!) den 11 timmar långa boken som är både kärlek och mord, anno 1803.

Sex år har gått sedan Lizzie och Mr Darcy gifte sig, och de bor på Pemberley med sina två söner och en skrälldus tjänare. Vi får träffa dem, Lizzies syster Jane och Mr Bingley, hennes söta pappa Mr Bennet och flera andra gamla bekanta ur boken/serien.

Storyn, efter en resumé av åren som gått, börjar med att hela Pemberley förbereder sig för bal. Och här finns krutet i historien; på beskrivningarna, tillbakablickarna, språket. Mordhistorien är inte riktigt så fin som Ms James brukar göra den.

Det är odågan till lillasyster Lydia som kommer in i historien och avslutar alla tankar på bal. Farande i vagn på uppfarten och förtvivlad skriker hon att maken Wickham blivit mördad. Mr Darcy får rycka ut och snart är hans kära Pemberley hotat av en mordhärva och skandal. Offret är inte Wickham, dock. Men är han förövaren?

Skulle någon göra det märkliga i att blanda in mord i romantikens högborg så är det väl P.D James. Hon är inte långt ifrån Austen i sin berättarton; allt känns urengelskt och 1800-tal, karaktärerna är sig precis lika. Lizzie är lika klok, Mr Darcy lika förälskad i henne. Paret Bingley är älskliga och familjetrogna.

Men det saknas driv, och långa partier blir faktiskt direkt tråkiga. Men. Jag måste ändå rekommendera den här boken åt alla Stolthet och fördom-fantaster. Ni får en glimt av era älskade karaktärer.

Vi blev dock varken särskilt omskadade eller förvånade. (Tänk om det ändå varit Wickham som dött och väna och förskrämda Georgiana som begått dådet som hämnd på hans svek i originalromanen. Med skjutvapen och i kallt mod! Okej’rå, det hade kanske inte funkat. Men det hade varit väldigt oväntat! J)

 

Nu väntar jag med spänning på att få sörpla in mig Keplers nya bok Sandmannen och Edwardssons Hus vid världens ände.

 

Men framför allt längtar man till kvällens tv-deckare Arne Dahl: Ont blod. Missa inte! Svt1 21.00.

 

Hälsar Pernilla!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…