Annons

Annons

Mor och dotter hjälptes åt för att gå ner i vikt

Dela
(0)

Anita och Anna

Anita och dottern Anna har ändrat sina kostvanor och gått ner drygt 20 kilo var.

En viktig del i att gå ner i vikt är att ha rätt stöd. Och det hade verkligen Anita Pettersson när hon gick ner sina 20 kilo. Dottern Anna hade nämligen gjort samma resa fyra år tidigare…

När Anna Mattsson skulle göra sig fin inför nyårsfirandet och förgäves försökte komma i de nyinköpta byxorna var det som om bägaren rann över. Nu fick det helt enkelt vara nog! Hon hade ju trots allt storlek 46…
– I de flesta byxorna hade jag dessutom gummiband för att kunna knäppa dem. Byxorna hade jag köpt på rea och de var egentligen för små, men jag var så trött på stora storlekar, förklarar Anna, som i dag är 42 år.
Att kilona hade samlat på sig till en rejäl övervikt berodde på flera saker. Anna hade varit gravid två gånger, hon hade slutat röka och framförallt hade hon testat en egen bantningsmodell.
– Jag prövade olika sorters mat, men det blev liksom ingen ordning på ätandet så i stället gick jag bara upp ännu mer i vikt. Under ett år gick jag säkert upp 7–8 kilo!
I januari 2009 skrev Anna in sig på Viktväktarna i Ängelholm, där hon också bor med sina två barn, Alexandra, 17, och Elias, 13 år. Vågen stod då på 86 kilo. Slutmålet för Anna, som är 168 cm, var 66 kilo.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
Anita

Innan vägde Anita 86,5 kilo.

Samtidigt skrev mamma Anita Pettersson in sig hemma i Helsingborg. Anita, som är 66 år och två centimeter kortare, siktade in sig på samma målvikt som Anna. Med ett nytt sätt att se på maten, där allt de åt skrevs upp på en checklista, började mor och dotter sin förändringsresa. En resa där mycket handlade om att få struktur på sitt ätande.
– Det behövde jag, betonar Anna. Och eftersom jag vägde mig varje vecka hade jag också någon som höll koll på mig, det var en press att inte ha gått upp i vikt.
– Ja, och så sporrade vi ju varandra, inflikar Anita glatt. Varje gång vi vägt oss sms:ade vi varandra och berättade hur det hade gått.
De fick också se över sina matvanor. Kakor och godis försvann direkt, i stället blev det mer grönsaker och frukt. 40-procentig grädde byttes ut till 15-procentig matlagningsgrädde, köttfärs och korv ersattes av kyckling, fisk och räkor.
– Man fick nya rutiner. När jag lämnade affären hade jag med mig bananer i stället för choklad, berättar Anna.
Men det var inte lika lätt för Anita.
– Jag kunde inte stå emot mitt sockerbegär, och framförallt kunde jag inte stå emot mitt godissug. Så jag gav upp.
Desto mer motiverad var Anna.
– När målet väl var satt tyckte jag aldrig att det var svårt. Jag var så taggad!
Kilona försvann, ett efter ett. Drygt halvvägs, i juli månad, fick Anna 2 000 kronor av sin mamma.
– Jag ville sporra henne, förklarar Anita. Jag hade lovat Anna dem när hon kommit under 70 kilo.
Och Anna visste direkt hur pengarna skulle spenderas.
– Det blev nya vår- och sommarkläder, till och med en liten kjol! Jag var så nöjd att jag kom i storlek 42 i byxor att jag inte insåg att även det nu var för stort.
En påfyllnad i garderoben innebar samtidigt en utrensning. Allt det gamla och för stora skulle bort.
– Mycket av de kläderna var bara något jag hängde på mig, kläder som jag fått av mamma som hon inte längre ville ha för att hon hade gått ner i vikt.
Mamma Anita nickar instämmande.
– Jag har varit överviktig i större delen av mitt liv och har jojobantat många gånger. Så det är klart att det har blivit lite skifte i garderoben mellan varven, men det är alltid ett väldigt stort nederlag när man tvingas ge efter för vikten, förklarar Anita.
Desto större var därför glädjen när Anita, ivrigt påhejad av dottern, i januari 2013 återigen skrev in sig på Viktväktarna.
– Anna sporrade mig: ”Du fixar det här mamma, ge dig inte nu, det här är det rätta!” Hon är fantastisk på att stötta!
Vid inskrivningen vägde Anita 86,5 kilo. Sitt första delmål, 74,5 kilo, nådde hon fyra månader senare.
– Den här gången kände jag att jag hade det under kontroll. Jag lät mig själv ta den tid jag behövde för att nå målet.

Anna

Anna, med sonen Elias i knät, vägde som mest 86 kilo.

Det tog 11 månader för Anita att gå i mål, precis som det hade gjort för Anna fyra år tidigare. När Anna i november 2009 vägde in sig på 66 kilo hade hon också gjort en riktig storleksresa – från storlek 46 till 38!
– Då blev det rätt mycket kläder igen, det var härligt! Jag har alltid trivts bäst i jeans, men när jag hade storlek 46 var det inget alternativ, konstaterar Anna.
Av bara farten blev det ytterligare två kilo till i december. Nu har vågen stannat på 64 kilo och där ska den förbli, förklarar Anna.
– En del sa till mig att ”vi har också gått ner men vi har gått upp igen, och det kommer du också göra”. Jag ville visa alla att det visst gick att behålla sin nya vikt. Om jag har bestämt mig så blir det så, sådan är jag!
En del av envisheten har säkert gått i arv från mamma Anita. I november 2013 gick hon i mål på 66,5 kilo och hade under resans gång dessutom blivit av med sitt sockerberoende.
– Jag har fått ett liv som är gott att leva. Till och med min värk i knät har blivit bättre, jag har ju inte 20 kilos övervikt att släpa runt på längre! Men utan Annas stöd hade jag inte fixat det, betonar hon.
Även Anita har köpt en ny vårgarderob, men så har hon ju också gått från storlek 48–50 i byxor till 42.
– Nu kan jag köpa kläder i vilken butik som helst och det är underbart. Det är så här jag vill ha det!

Annas bästa tips
Anna är i dag viktväktarcoach och delar här med sig av sina bästa tips:
*Väg dig regelbundet! Då tänker du på vad du äter och det är jätteviktigt.
*Var fokuserad på vad du vill.
*Gör de enkla förändringarna först. När de ger resultat kan du ta tag i de lite svårare och större.
*Skriv upp allt du äter och lägg upp maten på mindre tallrikar.

Få rabatt hos Viktväktarna
Just nu får du som läser Hemmets Veckotidning halva priset på din första månad hos Viktväktarna. Kupongen hittar du i tidningen som nu finns i butik!

Vill du gå ner i vikt?
Titta in på hemsidan under veckan – vi bjuder på 36 recept med smalgaranti! Recepten hittar du självklart också i tidningen tillsammans med andra kostrelaterade nyheter. Har du till exempel hört talas om Aptiless – spenatextraktet som sägs minska sötsuget?

AV CHRISTINA MELLBERG
FOTO: ANNIE ANDERBERG, PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…