Annons

Annons

Missing People hittar de spårlöst försvunna

Dela
(0)

Varje år anmäls 7 000 personer försvunna, det motsvarar 20 personer om dagen. Många kommer till rätta, medan andra förblir borta, som uppslukade av jorden. Tills organisationen Missing People kopplas in. Inget undgår deras skallgångskedjor och spanande ögon.

Annons

 

I höstas försvann nioåriga Anna på vägen till skolan i Örgryte. Varje förälders värsta mardröm hade blivit verklighet! Men när frivilligorganisationen Missing People agerade och bad om hjälp för att gå skallgång efter Anna fick de ett enormt gensvar.
– Åttahundra personer anmälde sig, det var helt makalöst, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande i Missing People Sweden, i Hemmets Veckotidning nr 5.
Lättnaden hos de anhöriga när Anna hittades var obeskrivlig.
– De var överväldigade av tacksamhet, vilket man lätt kan förstå, speciellt när man själv har barn, säger Jessicka och öser beröm över alla som engagerade sig i sökandet efter Anna och därmed bidrog till att historien fick ett lyckligt slut.
Även Missing Peoples egen personal var rörd till tårar när de fann flickan, sent på natten, i sällskap med den man som hållit henne inlåst i en källare i ett dygn.
Flickan själv var förlamad av skräck och vågade inte ge sig till känna. Det var först när personerna från Missing People drog av henne luvan som det stod helt klart att man ”vunnit högsta vinsten”.
– Det kändes fantastiskt att finna henne vid liv. Jag tror att många som var med i sökandet var beredda på det värsta, med mordet på Engla i färskt minne, säger Jessicka.
Men vad var det som avgjorde att det var just ert folk som hittade Anna och inte polisen, som ändå är utbildad i att hitta försvunna personer?
– Vi har mer resurser. När 800 personer är ute och lyser med ficklampor överallt, i källare och trädgårdar, då är det svårt att hålla sig inomhus. Vi tvingade ut honom.
Jessicka har den största respekt för polisens arbete även om hon gärna skulle önskat att Missing People plockades in i ett tidigare skede när en person anmäls försvunnen.
– Chansen att finna en person vid liv minskar för varje minut. Därför är den första tiden efter försvinnandet dyrbar. I dag tar det väldigt lång tid innan vi kopplas in och då är det tyvärr ofta för sent, säger hon.
Missing People har organiserat 75 skallgångar sedan starten i januari i fjol och bidragit till att oroliga anhöriga äntligen kunnat få ro i sina själar när deras nära och kära hittats. Till och med när de tvingats ta emot ett sorgebesked.
– I de fall anhöriga får höra att en mor, dotter, son eller pappa hittats döda så är de oändligt tacksamma över att få veta. De kan äntligen sätta punkt för den mara som ridit dem och få en grav att gå till.
I april förra året lyckades Missing People lösa ett uppmärksammat försvinnande där polisen gått bet. Marina Johansson, 31, hade varit försvunnen i nästan två år när Missing People hittade kvarlevorna efter henne invirade i en madrass i ett skogsparti i Svartedalen.
En insats som applåderades av alla, inklusive polisen. Organisationen fick till och med motta en medalj för sitt förtjänstfulla arbete.
Hur gör ni när ni sätter samman en sökgrupp?
– Vi har 125 aktiva i olika insatsgrupper över hela landet. De som anmält sig till vårt sms-register får ett meddelande om var och när de ska inställa sig för skallgång. Efterlysningar går också ut via Facebook. Att få folk att ställa upp är inga problem, säger Jessicka.
En sambandscentral upprättas och alla delas in i grupper om 10–15 personer som tilldelas var sitt sökområde med en ansvarig patrulledare i varje grupp. Alla som deltar informeras om vikten av att inte klampa omkring i onödan på en fyndplats eftersom det riskerar att förstöra eventuella bevis.
Missing People har även möjlighet att kalla in spårhundar med förare och dykteam.
– Vår styrka bygger på att vi är extremt välorganiserade, säger Jessicka.

Hon erkänner att jobbet många gånger är både fysiskt och psykiskt betungande eftersom de aldrig vet om de kommer att finna personen död eller levande.
– Men den glädje och tacksamhet vi känner från anhöriga är värt allt slit, säger Jessicka som inte får ett enda öre för sitt arbete och engagemang.
Varför har just du vigt ditt liv åt att leta efter försvunna personer?
– Därför att jag vet att plötsligt kan det drabba mig eller någon av mina nära och kära och då vill jag att det ska finnas en organisation som har tillräckligt med resurser så att de kan leta överallt. Alldeles för många lever i tron att det aldrig drabbar dem eller deras vänner eller anhöriga. Men jag vet av erfarenhet att vem som helst kan råka illa ut.

Akut behov av utrustning
Missing People Sweden är en ideell organisation, sprungen ur Sökarna Västra Götaland som bildades 2010 i samband med att en 19-årig man försvann mystiskt i Göteborg. Efter det första årsmötet bryter sex personer sig loss och bildar Missing People Sweden, som på kort tid kan mobilisera stora resurser för att rädda liv. De sponsras ekonomiskt av företag runtom i landet. Just nu är de i akut behov av kartor, kommunikationsradio, första hjälpen-utrustning, västar, ficklampor och gps-sändare.
Organisationen har i dag 125 aktiva insatsledare utspridda över hela landet. De har också tillgång till dykteam och spår- och sökhundar. Hittills har 4 500 personer anmält sig som frivilliga. Alla är välkomna, enda kravet är att man är över 18 år. Ingen i Missing People får lön eller annan ekonomisk ersättning.
Den som vill anmäla sig går in på www.missingpeople.se
Källa: Missing People Sweden

I veckans nummer kan du också läsa om hur Mia var med och letade efter sin väninna! ”Nu slipper de anhöriga att leva i ovisshet…”

Text: Katarina Arnstad

Foto: Krister Hansson, Thomas Johansson

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…