Annons

Annons

Missa inte vår spännande final i SM i korsord nu på söndag!

Dela
(0)

Har du vägarna förbi Malmö på söndag? Då är det premiär för Svenska Musikkrysset med Kalle Moraeus och final i 2013 års SM i korsord – på samma scen! Missa inte denna festliga tillställning med stor symfoniorkester, massor av härlig musik och roligt musikkryss för publiken! 

Annons

När Svenska Musikkrysset gör sällskap med SM i korsord på Malmöfestivalen den 18 augusti står dirigenten och kapellmästaren Josef Rhedin redo med taktpinnen för att leda de 30 musikerna i symfoniorkestern Stockholm Concert Orchestra.
– Det kommer att svänga rejält! Vi bjuder på allt från storslagna filmlåtar till schlagers, Beatles och några klassiska pärlor.
Publiken på Stortorget kommer att utrustas med pennor och korsord och får sedan testa sina kunskaper i en blandad kompott av frågor.
– Det ska inte vara för svårt men inte heller för lätt. Tanken är att flera generationer ska kunna delta och hjälpa varandra. Någon fråga kanske tonårsdottern kan medan mormor kan en annan, säger Josef.
Samtidigt med musikkrysset kommer de fem finalisterna i SM i korsord att lösa finalkrysset inför publiken.
Vill sprida musik
Uppslaget till Svenska Musikkrysset föddes för flera år sedan när Josef och Magnus Einarsson – producent, projektledare och musiker i Stockholm Concert Orchestra – spånade musikidéer.
– Vi satt och pratade om att vi ville nå ut till en bredare publik och då kom vi på idén till Svenska Musikkrysset.
På Stortorgets scen i Malmö är Josef främst dirigent men han ska också agera sidekick till programledaren Kalle Moraeus.
– Jag och Kalle jobbade faktiskt ihop redan 1987. Jag hade skrivit musiken som spelades av Norrköpings symfoniorkester under en konsert. Längst bak bland förstafiolerna satt en helt nyutexaminerad Kalle Moraeus. Men det var först många år senare vi kom på att vi båda hade varit med den dagen. ”Var det du?” har Kalle frågat mig. Det var tydligen hans första jobb!
I Malmö står Stockholm Concert Orchestra för en stor del av musiken. Josef beskriver orkestern som världsunik.
– Jag tror att det är världens enda frilansande symfoniorkester! När orkestern drog i gång 2005 blev jag tillfrågad om jag ville vara med och dirigera. Först skrattade jag och önskade dem lycka till men sedan hängde jag på! Det har gått jättebra för dem och de är mycket populära – de har bland annat spelat med Andrea Bocelli, Eric Gadd och Il Divo.
Josef gestikulerar glatt i takt med att han berättar om arrangemanget och orkestern.
– Här finns alla förutsättningar för succé! Längre fram hoppas vi kunna åka på Sverigeturné. Vi ser också gärna att detta blir ett årligen återkommande inslag.
Fina priser utlovas
När det musikaliska kryssandet tagit slut och den svenska mästaren är korad fortsätter festen.
– Då blir det konsert med Kalle Moraeus och hans band, Stockholm Concert Orchestra och hemliga gästartister, berättar Josef med ett stort leende. Det kommer att bli mäktigt, vackert och ösigt på samma gång!
Hemmets Veckotidnings chefredaktör Pia Ljungqvist garanterar fina priser till både deltagarna i SM och Svenska Musikkrysset.
– Alla som är med i SM i korsord vinner presentkort på resor och den som blir Svensk mästare får 10 000 kronor i presentkort från Resia till sin drömresa. Men vi kommer också dela ut fina priser till vinnarna i Musikkrysset.

Josef Rhedin ser fram emot söndagen.

 

Fakta: Kryssfest för hela familjen! 

Arrangemanget går av stapeln på Malmöfestivalens stora scen på Stortorget, med plats för 20 000 i publiken. Malmöfestivalen pågår mellan den 16 och 23 augusti med aktiviteter för alla åldrar och flera musikscener i Malmö City. Den största scenen intas söndagen den 18 augusti kl 17.30 av Kalle Moraeus och Stockholm Concert Orchestra med dirigent Josef Rhedin. Tillsammans sätter de publiken på prov i Svenska Musikkrysset, ett lättsamt musikkryss med musik som publiken känner igen. Samtidigt kommer fem tappra krysslösare att kämpa med finalkrysset i årets Svenska Mästerskap i korsord. Och det ska göras på tid! Först inlämnat med flest rätt vinner den ärofyllda titeln Svensk Mästare i korsord 2013!

SM i korsord arrangeras varje år sedan 1987 av Hemmets Veckotidning. Finalisterna utses genom kvalificeringskryss i tidningen.

 

En stor intervju med Kalle Moraeus hittar du i senaste numret av Hemmets Veckotidning!

 

Av Christina Mellberg och Åsa Boustedt

Foto: Aftonbladet bild, Anders Hillergren/SVT, Jenny Leyman, Charlotte Strömwall och Mia Lindström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…