Annons

Annons

Minns du Ronny och Ragge? Nu är de stadgade pappor!

Dela
(3)

Ronny&Ragge

De skapade hysteri som raggarna Ronny och Ragge i tv – och slog 26 publikrekord i folkparkerna. Tjugo år senare vill vännerna Peter Settman och Fredde Granberg gärna samarbeta igen. Men först dyker de upp i rutan i var sitt program…

Annons

Det känns som om tiden har stått stilla när det forna radarparet möts i Humlegårdsparken i centrala Stockholm. Fredde Granberg kommer tio minuter för tidigt. Peter Settman några minuter för sent.
– Precis som det alltid har varit och han pratar givetvis i mobiltelefonen också, ler Fredde.
De kramar om varandra och sen dröjer det inte länge förrän båda skrattar.
– Vi har ju inte jobbat i hop sedan slutet av 1990-talet, men nu har vi haft lite mer kontakt på sistone och det skulle vara kul att samarbeta snart igen. Med vad vet vi däremot inte, säger Peter.
Kanske blir det en comeback av Ronny och Ragge – som de gjorde stor succé med mellan 1991 och 1993 i komediserien Byhåla.
– Det vore kul på ett sätt, men då gäller det att vi verkligen går in för det. Man kan inte leva på gamla meriter och det räcker förstås inte att bara ta på sig de slitna jeanskläderna med häng, limma dit polisongerna och bara stå där, menar Peter. Men kunde Gyllene Tider göra comeback med sina gamla låtar borde det väl gå för oss också?
Tills vidare får vi nöja oss med att de båda är aktuella på SVT samtidigt – Peter i nya lördagsunderhållningen Settman på plats och Fredde i årets upplaga av julkalendern, Barna Hedenhös uppfinner julen.
– Det är kul att vara programledare och jag tror mycket på mitt nya program, det är inte så uppmallat. Vi vill få in mer upptåg, bus och blåsningar. Hoppas tittarna tycker att det är en ny typ av underhållning som inte är så förutsägbar, säger Peter.
Efter att ha lett program som Så ska det låta, Danbandskampen och Minuten längtar han efter att agera i en roll igen framför kameran. Men också Fredde var borta under en lång period från skådespeleriet.
– När jag drabbades av testikelcancer 1997 drog jag mig undan och ville hellre skriva eller regissera. Det var ett hemskt jobbigt år med cellgiftsbehandlingar och tog lång tid innan jag kände mig redo att ta en roll igen, berättar Fredde.
En av huvudfigurerna
Peter brukar sitta bänkad och titta på julkalendern med sina barn och i år har han en ännu större anledning att göra det eftersom Fredde spelar pappa Ben – en av huvudfigurerna.
– Det är häftigt att få vara med i en sådan klassiker som alla har sett någon gång. Men vi har mycket att leva upp till. Fjolårets Mysteriet på Greveholm sågs av över 2,1 miljoner tittare i snitt per avsnitt, säger Fredde.
Som fyrabarnspappa (Peter) och nybliven trebarnspappa (Fredde) är det aldrig brist på sysselsättning. Jobbet och familjen tar i stort sett all tid för båda två.
Peter har två söner tillsammans med sin förra fru Sara Carlsson och två med hustrun Anna Settman. Äldst är Oscar, som fyllt 16, och yngst Erik, fyra.
– Jag är hemma mer i dag än när mina två äldsta söner var små. Frånsett att jag är mer närvarande har jag även mer livserfarenhet, säger Peter.
Fredde har 9-åriga Stella från ett tidigare förhållande och blev i somras pappa igen – dubbelt upp till och med. I juni födde nämligen hans fru Carola tvillingarna Molly och Dante.
– Det är fullt upp kan man lugnt säga, men samtidigt är det väldigt roligt. Varannan vecka har vi två barn hemma och varannan tre, berättar Fredde.
De bägge vännerna gick teatergymnasiet på Södra Latin samtidigt.
– Men eftersom jag är ett år äldre tyckte jag att Fredde var en liten glutt då. Det var först efter att vi tagit studenten som vi lärde känna varandra genom min dåvarande flickvän som gått i Freddes klass. Hon tyckte att vi hade samma humor och borde passa perfekt att jobba ihop, säger Peter.
Något tjejen i fråga – som heter Anna – hade alldeles rätt i.
– Det är många tjejer som spelat stor roll på vägen, ler Fredde. För när vi hade börjat filma i hop hörde Peters vän Gila Bergqvist av sig. Hon gillade det vi gjorde och ville att vi skulle göra sketcher till hennes ungdomsprogram Kosmopol på SVT i Växjö 1991.
Rena hysterin utbröt
Duon fick senare ta över som programledare och ungdomsredaktionen i Växjö fick för första gången någonsin sändningstid på kvällar.
– Vid den tidpunkten var såpan Storstad väldigt populär och vi ville göra en parodi på den. Det blev Byhåla med Ronny och Ragge i huvudrollen. Att de skulle bli så enormt stora kunde vi inte ens fantisera om, ler Peter.
Raggarna skapade rena hysterin i landet. Artisten Christer Sandelin hörde av sig och undrade om de inte skulle ge ut en skiva. Så Peter och Fredde skrev egna texter till Sandelins musik – och vips hade de en platta som sålde i hela 138 000 exemplar.
– På något sätt träffade vi rakt in i svenskarnas folksjäl, det finns nog en raggare i oss alla, ler Fredde. Vi gick verkligen hem bland olika åldrar, många hade heller inte sett den typen av humor innan.
För att ta vara på uppståndelsen drog de i väg på en gigantisk turné runtom i landet och slog publikrekord i 26 av 65 besökta folkparker.
– Det var helt ofattbart, folk skrek efter oss och vi kunde inte gå ut utan att en massa människor kom fram. Oftast var det jättekul, men lite jobbigt på krogen när folk slog mig med handflatan i bakhuvudet som Freddes karaktär Ragge alltid gjorde, skrattar Peter. Det fanns män som ville dra med oss och visa oss för sin fru. Var de starka kunde vi inte annat än att hänga med…
Att få köra fort med Forden – eller ”Fårrden” som de själva sa – var en höjdare.
– Ingen av oss har emot när det går fort på vägarna annars heller, erkänner Peter. Men den gången vi som privatpersoner hade bråttom och Fredde öste på i 240 km i timmen på motorvägen höll vi på att åka dit. En civilpolis åkte efter oss och var galen. Han sa att vi körde värre än Ronny och Ragge. När han sedan fick klart för sig att det var vi skrattade han bara och lät oss köra vidare.
Efter Ronny och Ragge-tiden tog de olika vägar. Peter blev den välkammade slipsgossen som höjde produktionsbolaget Baluba till skyarna, medan Fredde gjorde humorprogram med Markoolio i Hem till Midgård och har numera även skrivit tio barnböcker.
– Vi är lika, men ändå väldigt olika som personer. Båda gillar snabb och rå humor, gärna slapstick. Sedan är han smal och jag tjock. Men båda har skaffat skägg. Däremot är det ingen av oss som kör Ford eller har doftgran i bilrutan och under armarna, skrattar Fredde.

Gilla Hemmets på Facebook

Fredde Granberg
Född: 11 november 1970.
Familj: Hustrun Carola, dottern Stella, 9, tvillingarna Molly och Dante, födda i juni 2013.
Bor: Hus i Stockholm.
Yrke: Skådespelare, författare och regissör.
Aktuell: Med årets upplaga av julkalendern på SVT – där han spelar pappa Ben i Barna Hedenhös uppfinner julen.
Peter om Fredde: – Han är fantastiskt rolig hela tiden, en kul person att umgås med. Fredde är också väldigt solid och trygg, man kan verkligen luta sig mot honom. Om jag vore tjej hade jag säkert blivit kär i honom.

Peter Settman
Född: 24 februari 1969.
Familj: Hustrun Anna, sönerna Oscar, 16, Elis, 12, Simon, 5, och Erik, 4.
Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Yrke: Producent på produktionsbolaget Baluba och programledare.
Aktuell: Som programledare för SVT:s Settman på plats på lördagskvällar.
Fredde om Peter: – Det händer alltid mycket kring honom, ofta avväpnande dräpande kommentarer. Peter är väldigt snäll och mycket driven. Vi har jämt kul tillsammans.

Vem av er är bäst på att…
…laga mat?
Peter:– Det måste vara Fredde, jag är nämligen en riktig matanalfabet, även om det har blivit bättre med åren.
…stå emot en fylld godisskål eller öppnad chipspåse?
Fredde:– Utan tvekan Peter, i alla fall när det gäller chips. Jag är en riktig chipsoman, godis skulle jag kunna klara mig utan.
…vara romantisk?
Peter: – Fredde tror jag. Han är nog mer för romantiskt mys hemma. Fast jag har också gått mer åt det hållet.
…tapetsera och vara händig?
Fredde:– Där skulle jag tro att vi är ganska lika. Båda klarar lite hemmafixande som att tapetsera och måla, men det är ju inte så att man smäller upp ett hus från grunden.
…gå upp tidigt på morgonen?
Fredde:– Peter är ju en nattmänniska så det borde vara jag. Inte minst nu när vi har fått två små tvillingbebisar, då kan man inte ligga och dra sig hela förmiddagen…
…träna och hålla er i form?
Fredde:– Kollar man på figurerna är det Peter. Men jag vet inte om det är någon som är så bra på att hålla i gång. Det är lättare att sluta träna än att börja tycker jag.

Ronny o Ragge

Av Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson, Charles Hammarsten/IBL


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…