Annons

Annons

Minnet av en tofslärka

Dela
(0)

 

Det var en gång en liten fågel som satt på taknocken och sjöng varje morgon hela våren. Den lille pojken som såg honom och lyssnade till honom var ganska ung men stor nog att veta att fågeln var en tofslärka. Den brukade sitta på sin taknock under morgontimmarna, sen blev den förmodligen hungrig för framåt elvatiden flög den alltid bort till det lilla affärstorget där det låg mjölkaffär, fiskaffär, blomsterhandel och speceriaffär i en lång rad, och längst ut mot gatan ett bageri. Det var framför allt på trottoaren utanför bageriet som tofslärkan höll till. Kanske hittade den där någon liten brödkant. Eller möjligen var det så att bagaren kastade ut en näve smulor ibland.

Annons

Tofslärkan var mycket orädd. När mammor kom dragande med barnvagnar och hundar flög den knappt undan. Den bara flaxade lite med sina ganska korta och breda vingar. Den lille pojken kunde ibland komma så nära fågeln som bara ett par meter. Det var högtidsstunder för honom. Men han hade en känsla av att inte många andra lade märke till tofslärkan. Den hörde till gatubilden bara. Och så kände också den lille pojken det. För honom var tofslärkan den självklara fågeln han alltid såg, på taknocken på morgonen och på affärstorget längre fram på dagen.

När pojken blev stor och flyttade hemifrån glömde han nästan bort tofslärkan. Först många år senare när han hälsade på hos sina föräldrar kände han att det var något som saknades. Det tog en stund, sen kom han på att det var tofslärkan. Den satt inte på sin taknock och den syntes inte till vid affärstorget, som för övrigt inte längre var ett affärstorg eftersom alla affärerna inklusive bageriet slagit igen. Där fanns inte längre några smulor att hitta. Och inte heller någon annanstans för nu såldes bröden i plastpåsar på stora köpcentra och någon bagare syntes inte till.

Tofslärkan häckar inte längre i Sverige. Den fanns förr i städer längst i söder. Den trivdes i en tid när det fanns hästar på gatorna och bagare vid affärstorgen. Den hängde inte med i utveckligen, men helt har den inte gett upp. Då och då dyker det upp någon ensam fågel, som häromåret när en tofslärka höll till under några veckor på ett litet affärstorg i norra delen av Malmö. Många fågelskådare åkte dit för att titta på den. Jag var också där – och då vaknade alla de vackra gamla minnena.

 

Foto: Shutterstock

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…