Annons

Annons

Mina föräldrar vill gifta bort mig

Dela
(0)

RELATIONER. Jag är en kille vars föräldrar kommer från ett annat land med en helt annan kultur än här. Jag är född och uppvuxen i Sverige och har flera olika svenska vänner, en del ända sedan dagistiden. Nu går jag sista året på gymnasiet och sedan tänker jag läsa på högskolan. Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig och min bror att studera och skaffa oss ett bra yrke.

Annons

Jag tycker att mina föräldrar har varit ganska bra när det gäller att smälta in i det svenska samhället. De har velat att vi barn skulle ha svenska vänner och göra svenska saker även om familjens vänner mest varit från samma land som dem. Vi har också umgåtts mycket med släktingar här. Genom åren har jag hört om hederskultur och ungdomar som har det svårt med det, men jag har aldrig tänkt att det gäller mig.

Därför blev jag ganska chockad när mina föräldrar plötsligt började prata om att de ville att jag skulle gifta mig med en speciell tjej från deras hemland. Inte nu direkt men när jag studerat klart. Jag har en svensk tjej nu som jag träffar, men jag har inte presenterat henne för mina föräldrar än för jag ville vänta lite med det. Nu vet jag inte vad jag ska säga eller göra.
A

Jag förstår att du känner dig förvånad och chockad över den här nyheten. Du har aldrig identifierat dig med hederskultur utan uppfattat att dina föräldrar varit måna om att smälta in i det svenska samhället. Kanske har det även varit lättare eftersom du och din bror är killar. Ofta kan det bli mer uppenbart för flickor att föräldrarna inte tillåter lika mycket som för svenska ungdomar. Men vi vet att även killar kan drabbas hårt av hederskultur på olika sätt. För oss i Sverige är det fullständigt självklart att man får gifta sig med den man själv vill och det var längesedan det var vanligt med arrangerade äktenskap här, även om det fanns förr här också.

Det är också väldigt vanligt i många andra länder även om det är olika hur ”sträng” den här vanan är. Det är väldigt svårt för ungdomar som kommer i kläm mellan olika kulturer och ibland kan det krävas hjälp utifrån.

Jag tycker att du i första hand ska försöka prata med dina föräldrar och säga hur förvånad du är över detta. Prata med dem och hör hur de tänker och hur de skulle reagera om du i stället väljer en egen fru från Sverige. Om ni inte pratat om det innan tror jag det är bra att försöka göra det. Om du skulle behöva hjälp så kontakta de sociala myndigheterna i din kommun och fråga vad de har för hjälp i en sådan här situation.

 

Har du en fråga om relationer? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…