Annons

Annons

Mina barn är beroende av mina pengar!

Dela
(0)

SPARTERAPEUT. Mina barn är unga vuxna, de har ännu inte fått fasta jobb och är periodvis beroende av att de får hjälp av mig. Men jag börjar tröttna på deras inställning – att de alltid vet att de kan få pengar av mig för att klara månaden. Det känns inte som om vi har en vuxen relation när de fortfarande är beroende av mig. Samtidigt vill jag ju gärna hjälpa. Hur ska jag göra för att vi ska mötas som likvärdiga vuxna och inte låta pengar komma emellan oss?
Villrådig

Annons

Det här är sannerligen ett svårt dilemma. Ofta vill vi gärna ge våra barn allt, eftersom vi älskar dem så mycket. Dessutom är det ganska roligt att vara behjälplig! Men av ditt brev får jag uppfattningen att de nästan tar dig för given. Då är det inte lika roligt längre. Och på sätt och vis är det kanske inte så konstigt om de tar dig för självklar, du har ju alltid funnits där och ställt upp för dem. De utgår från att du ska lösa deras problem. De har ännu inte behövt uppleva att de har det yttersta ansvaret för sina egna liv och att det kommer an på dem själva att hantera sin ekonomi och tillvaro. Precis som du säger blir det då inte en vuxen relation – och de blir inte vuxna i ordets verkliga bemärkelse.
Det är sunt att du inte vill att de ska vara beroende av dig längre. På kort sikt tycker de säkert att det är bekvämt att ha dig som extrabuffert, men i längden är jag övertygad om att även de uppskattar att du hjälper dem att bli trygga i sin egen förmåga att kunna hantera livet. Det mest kärleksfulla en förälder kan göra är att hjälpa barnen att bli harmoniska och självständiga individer och det är precis det du ger uttryck för.
Så hur ska du gå till väga rent praktiskt? Att säga nej när barnen kommer och ber om pengar kan vara lättare sagt än gjort. En variant är att du pratar med barnen i lugn och ro. Förklara, precis som du gör i ditt brev till mig, att du ser dem som likvärdiga vuxna och att du därför inte längre är bekväm med att täcka upp för dem. Om du tar upp det när de kommer och ber om pengar finns risken att det leder till gräl och besvikelser. Men tar du samtalet när pengafrågan inte är akut är chanserna goda att ni kan få en givande dialog. Ett annat sätt är att du erbjuder dem att låna pengar. I så fall föreslår jag att ni är mycket tydliga med vilka villkor som gäller. Och du kan t ex låta dem låna räntefritt för att visa din generositet.
Hur du än väljer att göra är det värdefullt att du förklarar varför du inte längre vill ge dem pengar. Det handlar ju på intet vis om missunnsamhet från din sida. Tvärtom är det en kärlekshandling – du hjälper dem att bli självständiga och du lägger grunden för att ni ska kunna ha en jämbördig relation som håller genom alla år.
Jag önskar dig och dina barn allt gott!

Har du en fråga om pengar? Mejla oss! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…