Annons

Annons

Min vackra trädgård var borta

Rosor, liljor, lavendel och ett litet köksland. Kristina njöt av blomsterprakt och egna grönsaker. Men när hon sålde huset hade de nya ägarna andra planer.

Dela
(0)

Min vackra trädgård

 

På 1990-talet köpte jag ett hus på Long Island när mitt arbete på förlaget i New York var slut. Tomten på ett halvt tunnland sluttade mot en vik, smal nog att kasta sten över om man hade haft det i sinnet. Odling och trädgårdsskötsel hade länge intresserat mig trots att jag tidigare inte haft annat än några futtiga krukväxter att vattna och gödsla.

Annons

Huset var i gott skick trots att det varit obebott i ett par års tid. Tomten var däremot en djungel, men hade potential. Vårens liljekonvaljer spred sin delikata doft på skuggsidan av huset och vildrosorna parfymerade luften i juni. De gav njutning långt innan jag själv gjort någonting.

Jag röjde på tomten och planterade skönblommande arter: allt från snödroppar, krokus och narcisser till liljor och lavendel. Det fanns alltid något att sätta i vaserna från början av mars till slutet av november när de sista astrarna och krysantemerna höll stånd mot den tilltagande kylan.

Jag anlade en liten köksträdgård med örter, tomater, sallad, rädisor, ärter och morötter. Det var en fröjd att äta sådant färskt från min egen odling. Jag planterade gyllene forsythiabuskar och tåliga hibiskus som blommade ymnigt en stor del av sommaren.

Allt var borta

Detta paradis måste jag slutligen lämna för att flytta tillbaka till Finland, till min familj, innan jag blev så gammal och orkeslös att jag inte kunde klara det på egen hand. Huset sattes till försäljning och efter drygt ett år kom ett vettigt bud. Paret med två barn sa att tomten vid vattnet tilltalade dem eftersom de ville ha en skyddad hamn till sin båt.

De skulle renovera huset och ge 70-talsköket, som jag inte nämnvärt ändrat på, och badrummen en helt ny image. Bra! Det var inte mig emot utan jag önskade dem lycka till och var nyfiken på vad de kunde tänkas göra.

Två år senare var jag hos vänner i grannskapet och ville besöka mitt gamla hem och se vilka förbättringar de nya ägarna hade gjort. De var inte hemma så jag kunde bara se utsidan av huset och trädgården. Det var svårt att känna igen sig. Gräsmattan framför huset hade ersatts av en grusplan stor nog för att parkera tio bilar. De formklippta buskarna, liljekonvaljerna, rosorna och lavendelplanteringen var borta. Inte en enda blomrabatt fanns kvar.

I stället fanns där en stor simbassäng omgiven av stenplattor och en pergola med ett vräkigt trädgårdsmöblemang och parasoller, som på ett semesterhotell i Florida.

Att de hade rumsterat om så där gjorde mig inte så väldigt ledsen, för alla ska få bo som de vill. Men hade jag anat vad som skulle ske hade jag grävt upp växter och blommor och gett bort till mina vänner med egna trädgårdar. Det hade varit glädjande att återse dem i nya miljöer, inte befara att alltsammans forslats till soptippen. Jag hoppades ändå att 15 års odlande i bästa fall hade resulterat i näringsrik kompost.

Kristina

 

Läs mer

Jag förlåter aldrig min fostermor

Slog min väninna sin lille pojke?

Jag gick igenom ett helvete för min systers skull

 

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…